Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, care monitorizeaza o incetare a focului fragila in estul Ucrainei, a cerut Ucrainei si separatistilor sprijiniti de Rusia sa faca mai mult pentru a investiga violarile acordului, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Alexander Hug, director adjunct al misiunii de monitorizare OSCE in Ucraina, a declarat pentru Reuters ca de multe ori ambele parti nu au investigat si nu au luat masuri cu privire la violarile incetarii focului, cum ar fi descoperirea de arme neautorizate, doborarea de drone si atacuri asupra personalului OSCE.

"Ambele parti sunt la fel de vinovate si creste sentimentul ca... nu exista niciun cost politic pentru nerespectare", a declarat Hug intr-un interviu acordat marti.

Potrivit lui Hug, incetarea focului a avut ca rezultat retragerea multor arme din regiune si mult mai putine decese decat cu un an in urma, dar procesul a ramas imprevizibil si defectuos.

Numarul de incalcari ale incetarii focului a scazut in ultimele zile, a mai spus Hug, avertizand insa ca situatia este "foarte instabila" si imprevizibila.

"Este timpul acum ￯ mai degraba decat a incerca sa se gaseasca noi modalitati de a reglementa conflictul - ca acele masuri care au fost convenite sa fie implementate in totalitate", a declarat el.

Numai atunci, a adaugat el, ar deveni clar ce parte ia "masuri concrete, reale pentru a opri lupta".

Oficiali ai Uniunii Europene au convenit marti sa extinda pana la sfarsitul lunii ianuarie o serie de sanctiuni in domeniile energetic, financiar si al apararii impuse Rusiei asupra conflictului din Ucraina, aminteste Reuters.