Decizia Uniunii Europene de a prelungi sanctiunile impotriva Rusiei este "gresita" si a fost luata intr-un mod antidemocratic, a declarat miercuri ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, citat de agentia MTI, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ar fi trebuit clarificat daca si in ce masura sanctiunile contribuie la respectarea acordurilor de pace incheiate la Minsk intre guvernul ucrainean si separatistii pro-rusi, iar "in lipsa unei solutii mai bune" Ungaria sprijina o dezbatere pe acest subiect in toamna, a mai afirmat Szijjarto dupa o reuniune a comisiei economice interguvernamentale Ungaria-Rusia.

Seful diplomatiei ungare a apreciat ca a sosit momentul sa se inceteze cu "aceasta abordare europeana ipocrita", remarcand faptul ca dincolo de ceea ce pare a fi o pozitie europeana ferma, politicienii europeni prezenti saptamana trecuta la Forumul economic international de la Sankt Petersburg au discutat despre cooperarea economica cu Moscova.

Rusia este unul dintre cei mai importanti parteneri economici si comerciali ai Ungariei, iar obiectivul reuniunii de miercuri a fost sporirea cooperarii in toate domeniile ce nu sunt influentate de sanctiuni, a explicat Sijjarto, punand accentul pe cooperarea privind centrala nucleara de la Paks, pe care a caracterizat-o drept cea mai importanta investitie din perspectiva sigurantei energetice a Ungariei. El s-a referit si la noul acord pentru importul de gaze rusesti, care garanteaza livrarile de gaze pana in anul 2019 si in conditiile unor preturi convenabile Ungariei.

Ambasadorii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene au convenit marti asupra prelungirii cu inca sase luni a sanctiunilor economice adoptate impotriva Rusiei in vara lui 2014 pentru implicarea acesteia in conflictul ucrainean.