Procurorii ce instrumenteaza cazul in care este acuzat fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, au cerut miercuri ca acesta sa fie condamnat la 19 ani de inchisoare pentru corupere pasiva si trafic de influenta, informeaza Radio Chisinau si IPN.md, citate de Agerpres.

Vlad Filat, incadrat de mascatiFoto: Unimedia

"Ca acuzator de stat, avand in vedere probele si declaratiile, am solicitat 19 ani de inchisoare", a comunicat, dupa sedinta in care au fost sustinute dezbaterile judiciare, procurorul Adriana Betisor.

Procurorii mai cer plata unei amenzi in valoare de 3 mii de unitati conventionale si privarea de dreptul de a ocupa functii publice pe un termen de 5 ani. De asemenea, bunurile care au fost obtinute dupa ce politicianul a fost "remunerat" de Ilan Shor pentru anumite servicii se solicita a fi confiscate.

Vlad Filat a fost adus miercuri in instanta de catre mascati inarmati, dupa ce sedinta de marti a fost amanata, in conditiile in care Vlad Filat si-a pierdut cunostinta in sala de judecata.

Potrivit avocatului lui Vlad Filat, acesta se afla in greva foamei de 20 de zile, iar conditiile de detentie s-au inasprit semnificativ.

Un comunicat al Departamentului Institutiilor Penitenciare din Republica Moldova anunta ca Vlad Filat a renuntat la greva foamei marti seara, in jurul orei 18.00, iar medicii Penitenciarului nr.13 din Chisinau sustin ca starea sa de sanatate este una satisfacatoare.

Filat a publicat recent un nou mesaj pe Facebook in care scrie despre sentinta sa care, potrivit lui, "a fost deja soptita judecatorilor si procurorilor", anticipand o condamnare la 16-18 ani de inchisoare, la comanda lui Vlad Plahotniuc.

Fostul premier a fost retinut preventiv la 15 octombrie 2015, iar ulterior arestat. Filat este acuzat de corupere pasiva si trafic de influenta, dupa ce omul de afaceri Ilan Shor a declarat ca i-ar fi dat in ultimii ani bani si bunuri in valoare de 250 de milioane de dolari. Vlad Filat neaga acuzatiile, declarand ca este victima unei rafuieli politice.