Guvernul columbian si gherila Farc au anuntat vineri ca au incheiat un acord istoric privind o incetare definitiva a focului, care deschide calea semnarii unui acord de pace, dupa peste o jumatate de secol de conflict, scrie AFP.

"Am ajuns la un acord pentru incetarea focului si o incetare a ostilitatilor bilaterala si definitiva", arata un comunicat comun, publicat de negociatorii celor doua tabere, care nu precizeaza insa data intrarii in vigoare.

Acest acord vizeaza de asemenea "abandonarea armelor, garantii de securitate (pentru rebeliune) si lupta impotriva organizatiilor criminale".

Detalii vor fi anuntate joi, in prezenta presedintelui columbian Juan Manuel Santos, a liderului suprem al Farc, Timoleon Jimenez (supranumit Timoshenko) precum si a presedintelui cubanez Raul Castro si a ministrului norvegian al Afacerilor Externe, Borge Brende, reprezentantii tarilor mediatoare.

Acest acord fara precedent marcheaza un avans decisiv spre pace intre guvernul columbian si Fortele Armate Revolutionare din Columbia (Farc, grupare marxista), cea mai importanta miscare de rebeliune din tara, dupa peste o jumatate de secol de conflict.

Guvernul si a doua rebeliune din tara, ELN (circa 1.500 de combatanti) au anuntat de asemenea dechiderea in scurt timp a unor negocieri de pace.

Aceste evolutii cu cele doua gherile de extrema stanga fondate in 1964 ar putea inchide definitiv cel mai vechi conflict armat din America Latina, soldat oficial cu 260.000 de morti, 45.000 de disparuti si 6,6 milioane de refugiati.