Venezuela sufera cea mai rea criza economica din istorie. Oamenii obisnuiti sufera de lipsa mancarii in mod regulat. Supermarketurile pe trei sferturi goale sunt jefuite de multimi furioase si infometate. Guvernul a declarat stare de urgenta, mancarea este transportata cu paza armata, bunuri de baza sunt rationalizate, scrieThe Guardian.

Politia protejeaza cumparatorii de alimente din VenezuelaFoto: Captura YouTube

Oamenii trebuie sa stea la coada mai multe ore sau peste noapte in zile prestabilite pentru a primi produse alimentare precum orez sau ulei pentru gatit .

Cei care reusesc sa cumpere ceva au nevoie adesea de protectia politiei pentru ajunge acasa cu mancarea achizitionata.

Potrivit cifrelor FMI, are cea mai mare crestere negativa din lume (-8%) si cea mai rea inflatie (482%). Rata somajului este de 17%, dar se estimeaza ca ajunge la aproape 30% in urmatorii cativa ani.

Spectrul foamei, disperarea multimilor si raspandirea tulburarilor si criminalitatii ameninta guvernul lui Nicolas Maduro, la trei ani dupa ce i-a fost inmanata puterea de catre revolutionarul muribund Hugo Chavez.

Opozitia a declansat o campanie de adunare de semnaturi pentru demiterea lui Maduro, dar este o tentativa dificila in fata sistemului electoral gestionat de stat.

Chiar daca referendumul de demitere esueaza, statul ar putea face implozie, scrie The Guardian.

Guvernul lui Maduro a dat vina pentru criza pe SUA si pe patronii de dreapta pe care ii acuza ca reduc productia pentru a sabota economia, dar Maduro a mostenit un sistem de stat ruinator de la Chavez, la care a adaugat si propriile greseli.

Chavez si-a construit popularitatea cu bani din petrol si datorii externe, folosite pentru a finantarea consumului, in timp ce a nationalizat peste 1.200 de companii private considerate ca nu functionau in interesul public.

Dar in 2015 pretul petrolului a scazut la jumatate si finantele nesabuite au dus la transformarea tarii intr-un debitor de mare risc, taind accesul tarii la capitalul international.

Guvernul Maduro a raspuns la gaura din finantele publice tiparind bani si alimentand inflatia.

Se estimeaza ca pretul total al alimentelor de baza necesare unei familii pentru o saptamana a urcat cu peste 25% intre martie si aprilie si costa acum de 22 ori mai mult decat salariul minim stabilit de stat.

Statul a incercat sa rationalizeze si stabileasca preturile, dar consecinta a fost ca acestea au disparut din magazine si au ajuns pe piata neagra.

Potrivit Transparency International, venezuela este a noua cea mai corupta tara din lume. Membri ai familiei lui Maduro si ai anturajului sau apropiat au fost implicati in contrabanda de droguri si se crede ca au fost sifonate din economie miliarde de dolari.

Criza probabil ca va deveni si mai grava in viitorul apropiat.

Guvernul umbla prin rezervele de aur ale tarii pentru a-si plati serviciul datoriei externe si a finanta unele importuri de baza, dar acele rezerve se micsoreaza si Maduro va trebui fie a declare falimentul de tara, fie sa opreasca importul de alimente.

Ambele sunt optiuni catastrofale.