Premierul David Cameron si oponentii sai eurosceptici si-au prezentat miercuri ultimele argumente pentru atragerea de voturi in ajunul unui referendum privind apartenenta la UE al carui rezultat va fi prea strans pentru a fi estimat. Votul, ecou al avansului populismului in Europa si Statele Unite, va da forma viitorului Batranului Continent. Un vot pentru Brexit ar putea starni o furtuna pe pietele financiare.

BrexitFoto: Captura YouTube

LIVETEXT evenimentele de joi:

01:20 MB: Tabara "In" si-a recapatat avansul inaintea referendumului asupra UE (sondaje YouGov, ComRes)

Tabăra "In" conduce asupra "Out" cu 51%, față de 49%, respectiv, după un calcul al prezenței la vot și intervievarea persoanelor care au răspuns inițial "nu știu" cum probabil vor vota, a declarat Sam Coates, redactor politic adjunct la The Times într-un mesaj pe Twitter. Un sondaj anterior YouGov pentru The Times punea "Out" înainte, amintește Reuters, citata de Agerpres.

01:00 Brexit: Analiza sondajelor arată pentru "In" un ușor avans (JP Morgan) (Agerpres). Banca de investiții JP Morgan a declarat că analiza sa a recentelor sondaje privind referendumul asupra apartenenței Marii Britanii la Uniunea Europeană arăta pentru tabăra "In/Remain" - pentru a rămâne în UE - un ușor avans miercuri, cu o zi înainte ca britanicii să meargă la urne, informează Reuters.

18:40 Principalele case de pariuri din Regat - Ladbrokes, Coral, Paddy Power sau Betfair - coteaza cu 76% sansele pentru un vot "Remain" fata de doar 24% pentru "Leave"

17.53 Angela Merkel spera "evident ca Marea Britanie sa ramana in UE"

17:35 Francois Hollande a anuntat ca va vizita "saptamana viitoare" Germania pentru o vizita consacrata "relansarii constructiei europene".

"Indiferent ce se intampla, voi fi in Germania saptamana viitoare pentru a lucra impreuna la ce putem face pentru (...) relansarea constructiei europene", a spus acesta, citat de AFP.

17.13 Gigantul financiar PIMCO, ce administreaza active de peste 1.500 de miliarde de dolari estimeaza ca exista 60% sanse ca Regatul sa ramana in UE.

Totusi, in caz de Brexit, a avertizat seful investitiilor in lire sterline, Mike Amey, moneda britanica ar putea sa cada la minimul ultimilor 30 de ani, de 1,47 la 1,30 dolari.

17.06 Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu va demisiona in caz de Brexit, potrivit purtatorului de cuvant al CE.

16.38Televiziunile britanice nu vor face exit-poll-uri pentru referendumul de joi din cauza marjei mari de eroare. O singura firma va realiza o cercetare online

16.17Presedintele francez Francois Hollande a avertizat ca daca britanicii voteaza pentru Brexit, va fi o decizie ireversibila care ar putea pune in pericol accesul la piata unica si "toti trebuie sa fie foarte constienti de acest lucru".

15.35 Compania de transfer de bani Azimo si-a informat clientii ca va suspenda joi transferurile cu lire sterline.

De asemenea, Posta britanica a raporta o crestere brusca a cererii de euro si dolari in oficiile sale in aceasta saptamana.

TransferWise, cu sediul la Londra anuntase de miercuri dimineata ca transferurile de lire sterline vor fi limitate miercuri, joi si vineri

15.23Expertii in alegeri afirma ca prezenta la referendum va fi cruciala din cauza faliei dintre generatii. Tinerii votanti cu un istoric slab in privinta prezentarii la urne sustin puternic ramanerea in UE, iar cei mai in varsta, care voteaza mai regulat, tind sa favorizeze Brexitul. (Reuters)

15.11Bookmakerul William Hill a spus ca circa 20 de milioane de lire sterline s-au pariat in toata industria pe rezultatul referendumului de joi, doua treimi fiind mizare pe un vot pentru ramanerea in UE

14.34Bancherii cu baza in Londra ce iau in considerare relocarea in caz de Brexit ar suferi reduceri de salarii de pana la 80% daca se vor muta in Frankfurt sau Paris, afirma siteul de expertiza salariala Emolument.

14.31Simon Hix, unul dintre cei mai influenti politologi britanici: Romania e indreptatita sa-si faca griji in cazul unui Brexit. Fara Marea Britanie, UE va fi mai intelegatoare cu Rusia

14.25Premierul italian Matteo Renzi a facut un apel emotional la poporul britanic sa nu faca "alegerea gresita" joi, spunand ca decizia de a pleca ar schimba "autonomia cu izolarea, mandria cu slabiciunea si identitatea cu auto-mutilarea".

13.43 Nigel Farage, liderul formatiunii xenofobe UKIP a devenit tinta ironiilor dupa ce a spus ca post-Brexit partidul sau va actiona precum "canarul din minerit".

12.31Radu Craciun, director BCR Pensii: Iesirea Marii Britanii din UE ar determina investitorii sa vanda activele cu profil de risc ridicat, respectiv cele din tarile emergente, printre care si Romania, fapt care ar putea determina deprecierea acestor active, inclusiv a leului romanesc

11.43 La cunoscuta statie St Pancras londonezii au fost intampinati cu Operatiunea Croissant - parizieni impartind croissanturi si mesaje personale pentru ramanerea in UE.

11.39Boris Johnson, conservator pro-Brexit: "Totul se va reduce la scoaterea la vot a suporterilor nostri si chiar cred ca maine poate fi ziua independentei".

11.29 David Cameron: "Fara indoiala beneficiem de ce este mai bun din ambele lumi.

Un vot pentru plecare este ireversibil: Nu poti sari din avion si apoi sa te cateri inapoi prin trapa cabinei pilotilor.

Nu vom rezolva provocarile privind imigratia parasind Uniunea Europeana, dar vom crea o problem masiva pentru economia noastra.

In dezbaterea de aseara tabara pro-plecare a admis ca ar putea fi nevoie de 10 ani pentru negocierea unui acord comercial"

10.31 Presa engleza ramane divizata in privinta taberei sustinute, publicatii precum The Telegraph si The Sun sustinand Brexit-ul, chiar si cu atacuri la adresa premierului David Cameron.

10.14 Liderii politici ai Scotiei si cei cinci fosti premieri in viata au emis o declaratie comuna fara precedent prin care cer votantilor sa aleaga ramanerea in UE.

"Priviti in ochii lui si asigurati-va ca votati Plecarea maine", titreaza The Sun.

9.58Actiunile asiatice au incheiat pe plus, investitorii fiind optimisti privind ramanerea britanicilor in UE. Pietele europene semnaleaza un debut pozitiv, expertul financiar CMC Markets previzionand ca FTSE-ul britanic va castiga 0,4%, francezul CAC 0,5% iar DAX-ul german 0,7%.

9.38 Cititi si"Let it be! Brexitul si lectia suficientei politice, la Londra si la Bruxelles", o opinie a lui Valentin Naumescu

9.02Gigantul financiar Citi spune ca un vot in favoarea ramanerii in UE, dar strans, tot ar submina stabilitatea Marii Britanii si a UE, iar Brexitul ar avea repercusiuni majore.

8.54Lira sterlina se tine tare inaintea referendumului Brexit iar euro s-a apreciat foarte usor fata de dolar, dar multi jucatori se feresc sa intre in piata.

"Desi sansele par a fi in favoarea ramanerii, inca este 50/50, si nimeni nu vrea sa fie prins pariind pe niciun scenariu", a spus Reuters Kaneo Ogino, director la firma de cercetare pe piata valutara Global-info.

8.54 TransferWise, cu sediul la Londra, a anuntat ca transferurile de lire sterline vor fi limitate miercuri, joi si vineri: "Schimburile valutare probabil vor fi volatile in contextul referendumului".

---------

Daca asteptati ca Angela Merkel si Francois Hollande sa realizeze un master plan post-Brexit pentru Europa, nu va tineti rasuflarea, scrie Bloomberg.

Liderii german si francez planuiesc insa sa prezinte un spectacol al unitatii in eventualitatea unui vot al Regatului Unit pentru iesirea din Uniunea Europeana, dar probabil se va margini la o reafirmare a telurilor si valorilor comune, potrivit unor persoane familiare cu planurile Berlinului si Parisului.