Cum se pozitioneaza marile ziare britanice in chestiunea Brexit? O analiza interesanta Reuters arata ca marile ziare sunt impartite intre taberele IN si OUT, asa cum e de fapt impartit si electoratul. Imperiul media al lui miliardarului Rupert Murdoch un caz-scoala: daca ziarul conservator The Times e anti-Brexit, tabloidul The Sun si The Sunday Times sunt pro-Brexit.

HotNews.roFoto: Hotnews

Iata si pozitia marilor ziare britanice: pentru ramanerea in UE se pronunta The Times, The Mail On Sunday, Daily Mirror, The Financial Times, The Observer, The Guardian. Cele mai proeminente voci pro-Brexit sunt The Sun, The Sunday Times, The Sunday Telegraph si The Telegraph.

  • Ziarele pro-ramanerea in UE

The Times

Ziarul conservator The Times si-a precizat pozitia pro-UE intr-un articol publicat sambata, 18 iunie: "De ce ramanerea in UE e mai buna pentru Marea Britanie".

Editorul ziarului a relatat pentru The Guardian ca actionarul majoritar, Rupert Murdoch, i-a dat mana libera pentru alegerea pozitiei The Times. Asa se face ca in timp ce The Times e pro-ramanerea in UE, celelalte doua titluri importante din portofoliul lui Murdoch, The Sun si The Sunday Times, sunt pro-Brexit.

The Guardian

The Guardian este principalul ziar de centru-stanga din Marea Britanie si a fost extrem de vocal in apararea ramanerii in UE. El le-a cerut cititorilor sa voteze impotriva izolarii si divizarii tarii.

The Mail on Sunday

Si The Mail on Sunday (de dreapta) a sustinut campania pentru ramanerea in UE, argumentand ca Marea Britanie e mai sigura, mai libera si mai prospera ca parte a blocului comunitar.

Daily Mirror

Tabloidul de stanga le-a cerut cititorilor sa voteze pentru ramanerea in UE, citand argumente economice si geopolitice.

The Financial Times

Cel mai important cotidian financiar al Marii Britanii si una dintre vocile respectabile ale presei globale a fost de la inceput un adversar redutabil al Brexitului. "Nu e moemntul sa revenim la Mica Anglie. Noi suntem Marea Britanie. Votul trebuie sa fie <>", a scris FT intr-un editorial.

The Observer

The Observer, parte a trustului de centru - stanga The Guardian, a cerut cititorilor sa voteze pentru ramanerea in UE, chiar daca Uniunea Europeana nu e perfecta.

  • Ziarele pro-Brexit

The Sun

Tabloidul The Sun, ziarul cu cel mai mare tiraj din Marea Britanie (1,7 milioane exemplare vandute zilnic), le-a cerut explicit cititorilor sa voteze pentru iesirea din UE intr-un articol din 14 iunie: "Trebuie sa ne eliberam de dictatura Bruxelles-ului!"

The Sunday Times

Ziarul sustine ca un vot pro-Brexit e o sansa unica de a stopa "centralizarea Europei".

The Sunday Telegraph

Ziarul conservator le-a cerut cititorilor sa voteze pentru OUT, spunand ca UE apartine trecutului.

The Daily Telegraph (de dreapta) si-a precizat pozitia finala intr-un articol de luni, 20 iunie, intitulat "Votati LEAVE pentru a beneficia de o lume intreaga de oportunitati".