Marea Britanie si Suedia refuza sa isi ia angajamentul ca nu il vor extrada pe Julian Assange, fondatorul WikiLeaks refugiat de patru ani in Ambasada Ecuadorului la Londra, a afirmat seful diplomatiei de la Quito, Guillaume Long, citat luni de AFP.

"In pofida numeroaselor eforturi depuse de Ecuador ca negociator de buna-credinta cu scopul de a gasi o solutie avantajoasa pentru toate partile, Suedia si Marea Britanie au refuzat sa se angajeze ca nu il extrada pe Julian Assange catre un stat tert", a declarat Guillaume Long intr-un comunicat dat publicitatii la Londra.

Ministrul de externe, care a discutat cu fondatorul WikiLeaks la ambasada ecuadoriana din capitala Marii Britanii, a adaugat ca "au trecut patru ani de la 19 iunie 2012. Astazi ca si atunci, ne aparam decizia de a-i acorda azil lui Julian Assange, deoarece conditiile care l-au constrans sa faca aceasta cerere nu au disparut".

Julian Assange, 44 de ani, s-a refugiat in aceasta ambasada pentru a scapa de extradarea in Suedia unde este acuzat de viol si care a emis un mandat european de arestare pe numele lui.

Fostul hacker australian, care neaga violul, refuza sa mearga in aceasta tara de teama ca va fi extradat in Statele Unite, unde ar putea fi pus sub acuzare pentru publicarea de catre WikiLeaks, in 2010, a 500.000 de documente clasificate secret de aparare cu privire la Irak si Afganistan, precum si 250.000 de depese diplomatice.

Ecuadorul i-a acordat azil, insa Marea Britanie refuza sa ii elibereze un permis de libera trecere pentru a putea parasi ambasada.

Potrivit ministrului de externe, Julian Assange a cerut azil deoarece "se temea pentru viata sa, integritatea sa fizica, libertatea sa". "Simtea ca este urmarit din cauza activitatii sale jurnalistice care a dezvaluit crime teribile, grave incalcari ale drepturilor omului", a adaugat Guillaume Long, adaugand ca "a sosit vremea sa punem capat acestei situatii".

La sfarsitul lunii mai, autoritatile suedeze au mentinut mandatul european de arestare pe numele fondatorului WikiLeaks, in timp ce un comitet al ONU ajunsese in luna februarie la concluzia ca Suedia si Marea Britanie ii incalca drepturile fundamentale.

Manifestatii in sprijinul lui Julian Assange sunt prevazute in aceasta saptamana in mai multe orase ale lumii, printre care Paris, Milano, Berlin, New York, Quito, Buenos Aires si Montevideo.