Cel putin 25 de persoane, intre care 14 agenti de securitate nepalezi, au fost ucise in trei atentate cvasisimultane comise la Kabul si in nord-estul Afganistanului luni, primele de acest tip dupa anuntarea intaririi angajamentului american impotriva insurgentilor, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Primul, comis de un kamikaze pedestru impotriva unui microbuz pe drumul intre Kabul si Jalalabad, important oras in estul tarii, s-a soldat cu 14 morti, toti nepalezi, a indicat Ministerul afgan de Interne. Alte noua persoane ￯ cinci nepalezi si patru afgani - au fost ranite, precizeaza comunicatul, "condamnand ferm aceasta actiune terorista'.

El a fost urmat dupa putin timp de explozia unei bombe la trecerea unui convoi care transporta un ales provincial, potrivit Ministerului de Interne. O persoana a decedat, iar alte patru au fost ranite, intre care si responsabilul vizat.

Un purtator de cuvant taliban a revendicat pe retelele de socializare cele doua atacuri in capitala afgana, primele de aceasta amploare dupa inceperea Ramadanului in 6 iunie.

Filiala locala a gruparii Statul Islamic a revendicat, de asemenea, atentatul impotriva nepalezilor, publicand numele si fotografia atentatorului, potrivit centrului american de supraveghere a site-urilor jihadiste SITE, care comenteaza ca nu este pentru prima oara cand cele doua grupari isi disputa responsabilitatea unui atac in Afganistan. O sursa din cadrul serviciilor secrete afgane a indicat ca verificari sunt in curs.

Intervievat de AFP, purtatorul de cuvant al talibanilor, Zabihullah Mujahid a respins afirmatiile 'nefundamentate si gaunoase' ale SI, subliniind ca gruparea "nu are capacitatea de a efectua un atac la Kabul si nici sprijinul populatiei".

Nepalezii ucisi in primul atac lucrau pentru o companie de securitate angajata de Ambasada Canadei la Kabul, a indicat aceasta pe Twitter.

Putin mai tarziu, o motocicleta-capcana a explodat intr-o piata in oraselul Keshim, in provincia afgana Badakhshan (nord-est), 10 persoane fiind ucise si alte 40 ranite, au anuntat autoritatile locale spre sfarsitul dupa-amiezii.

"Toate victimele sunt civile", a precizat purtatorul de cuvant al guvernatorului provinciei, Naweed Froutan.

Cinci afgani figurau printre morti, a indicat la randul sau misiunea ONU in Afganistan (UNAMA), "condamnand ferm" atentatul. Talibanii au dezmintit ca ar fi la originea acestui "atac fara obiect".