Avioanele militare americane si rusesti au fost implicate intr-un conflict deasupra Siriei, dupa ce Moscova a decis sa bombardeze o pozitie a rebelilor sirieni sustinuti de SUA, informeazaThe Telegraph.

Pentagonul a trimis vineri avoanele de lupta pentru a bloca bombardierele rusesti. Acestea au parasit temporar zona, dar cand militarii SUA au coborat pentru realimentare, avioanele rusesti s-au intors si au lovit tinta, miscare vazuta in mod deliberat provocatoare.

Pilotii SUA le-au cerut rusilor sa se retraga, folosind un canal de comunicatii speciale creat pentru prevenirea accidentelor aeriene, dar semnalele au fost ignorate.

La scurt timp, oficialii militari americani si-au exprimat ingrijorarea cu privire la atacul impotriva rebelilor care lupta contra Statului Islamic.

Rusia a sustinut ca locatia indicata de Statele Unite nu corespunde cu pozitia avioanelor rusesti.

"Partea rusa a explicat ca tinta care a fost bombardata se afla la 300 de kilometri de zona identificata de americani ca locatie a gruparilor de opozitie siriene", a declarat generalul Igor Konashenkov, purtator de cuvant militar rus.

Noua Armata Siriana (NSA), care primeste instructie indicatii de la fortele speciale britanice, americane si iordaniene, a confirmat ca baza sa a fost tinta unor bombe cu dispersie care au ucis doua persoane, iar 18 au fost ranite.

Desi Rusia a justificat interventia militara in Siria cu necesitatea de a combate grupurile extremiste, loviturile sale aeriene au afectat rebelii care lupta impotriva Statului Islamic si au intarit pozitia presedintelui Bashar al-Assad.