Pilotul militar si deputat ucrainean Nadia Savcenko, eliberata in mai dupa doi ani de inchisoare in Rusia, a acuzat luni, in fata omologilor sai parlamentari din Consiliul Europei reuniti la Strasbourg, "tradarea" Moscovei in conflictul ucrainean, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Tara care ne-a garantat securitatea" - in virtutea acordului semnat in 1994 intre Moscova, Londra si Washington in schimbul renuntarii de catre Kiev la arsenalul nuclear - "ne-a infipt cutitul in spate". "Asta este tradare", a subliniat Nadia Savcenko, aflata pentru prima data in hemiciclul de la Strasbourg, alaturi de reprezentanti ai parlamentelor nationale din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei.

Niciun parlamentar rus nu a putut asculta discursul fostei prizoniere, pentru ca delegatia rusa a fost suspendata din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) dupa criza din Crimeea in 2014.

Rusia boicoteaza lucrarile acestei adunari dupa ce reprezentantii sai la APCE au fost sanctionati din cauza crizei ucrainene,

"O delegatie care nu respecta drepturile omului, nici imunitatea membrilor sai, asa cum a facut Rusia cu mine, nu poate reveni" sa isi ocupe locul la Strasbourg, a mai spus Nadia Savcenko.

"Am fost rapita, iar asta este o incalcare a drepturilor omului. Pentru aceasta va trebui sa raspunda in fata Curtii Europene (de Justitie). In acelasi mod au fost rapiti si alti ucraineni care se afla in prezent in Rusia. Iar rapirea tatarilor continua in Crimeea", a continuat reprezentanta Kievului, afirmandu-si in acelasi timp dorinta de "a face pace".

Femeia pilot in varsta de 35 de ani, condamnata la o pedeapsa de 22 de ani de inchisoare in Rusia ¬ pentru presupusa complicitate la uciderea a doi jurnalisti in estul Ucrainei in iunie 2014, a fost eliberata la sfarsitul lunii mai, la schimb cu doi militari rusi condamnati la 14 de inchisoare in Ucraina, si a putut reveni la Kiev unde a fost intampinata ca o eroina.

Nadia Savcenko a devenit pentru ucraineni un simbol al conflictului din estul tarii dintre armata guvernamentala si separatistii prorusi, sustinuti, potrivit Kievului si occidentalilor, de armata rusa.