​Corespondenta de la Londra

Ce se va intampla cu romanii din Anglia daca Marea Britanie va iesi din UE. Migratia - subiectul din centrul campaniei pentru Brexit

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Luni, 20 iunie 2016, 19:32 Actualitate | Internaţional


Afis al campaniei care militeaza impotriva Brexit
Foto: Hotnews
Tabăra pro-UE nu și-a dorit niciun moment ca migrația să devină subiectul principal al campaniei pentru referendumul la care britanicii vor vota joi dacă Regatul Unit rămâne sau nu în Uniunea Europeană. Dar cu numărul anual al imigranților la cel mai înalt nivel din ultimele decenii, cu zone din Londra unde mirosurile și sunetele îți sugerează că ești oriunde altundeva dar nu în capitala Marii Britanii, inevitabilul s-a produs.

Tabăra pro-Brexit a apelat la manipulări sau chiar dezinformări grosiere pe tema migrației, dar aici vă prezentăm doar acele argumente bazate pe date reale. Și cel mai important pentru noi: cum va fi afectat statutul românilor care deja lucrează sau doresc să lucreze în Anglia în cazul unui Brexit. 

CRIZA REFUGIAȚILOR

Argumentul taberei Brexit
: ieșirea din UE ar reda Marii Britanii controlul asupra granițelor sale, aspect esențial în contextul crizei refugiaților cu care se confruntă Europa. Anul trecut au existat peste 1.8 milioane de treceri ilegale ale frontierelor UE (sursa: Frontex), dovadă a incapacității autorităților de la Bruxelles de a controla granițele Uniunii.

Contra-argumentele taberei pro-UE: Marea Britanie nu este parte din zona Schengen și principiul european al liberei circulații nu împiedică autoritățile britanice să controleze și să refuze intrarea în Regat a unui cetățean UE dacă există motive pentru asta. Dintre toate statele UE, în Marea Britanie se înregistrează cel mai scăzut număr de cereri de azil din partea refugiaților raportat la numărul de locuitori. Marea Britanie beneficiază și de dreptul de a returna refugiații non-UE în țara în care au pătruns pe teritoriul Uniunii Europene.

PRESIUNEA IMIGRANȚILOR

Argumentul taberei Brexit: numărul mare al imigranților pune presiuni mari pe sistemul de sănătate, pe asigurările sociale și pe piața imobiliară. Există orașe unde numărul mare al imigranților i-a determinat pe localnici să-și trimită copiii la școli din localități învecinate sau să-și schimbe medicul de familie. Pentru a face față creșterii populației, 240 de case ar trebui construite zilnic în Marea Britanie în următorii 20 de ani.

Contra-argumentul taberei pro-UE: 85% dintre cetățenii UE care au emigrat în Marea Britanie sunt plătitori activi de taxe în valoare totală de 3 miliarde de lire sterline pe an, în timp ce beneficiile sociale anuale pe care le primesc nu depășesc jumătate de miliard de lire sterline. Din acești bani, 27 milioane de lire sunt plăți în beneficii pentru copiii imigranților, un subiect foarte exploatat de campania pro-Brexit. Cele 27 milioane de lire reprezinta mai puțin de 0.005% din totalul cheltuielilor publice.

Statisticile arată că majoritatea imigranților din Marea Britanie sunt mai educați decât media cetățenilor britanici. Cum majoritatea imigranților sunt tineri, cheltuielile cu asistența medicală nu sunt mari, dar cele cu educația pentru copii da. Numeric, ajutoarele sociale pentru imigranți sunt mai puține decât cele destinate autohtonilor. Peste o cincime din personalul medical este format din imigranți, în lipsa acestora sistemul medical britanic ar fi în colaps.

Problema presiunilor pe sistemul medical și social poate fi rezolvată prin creșterea încasărilor din impozite și construirea de școli și spitale noi. În plus, o creștere de 1% a migrației duce la o creștere a PIB-ului de 1,5% (estimare a Națiunilor Unite).

NUMĂRUL IMIGRANȚILOR

Argumentul taberei Brexit: numărul imigranților în Marea Britanie este în creștere continuă în ultimul deceniu, ajungând la 333.000 pe an, cel mai mare în ultimele decenii, 55% dintre ei fiind cetățeni UE. Nordul Angliei experimentează cea mai mare creștere de populație non-britanică. Cei mai mulți imigranți cetățeni UE în Marea Britanie sunt polonezii, irlandezii și românii.

Contra-argumentul taberei pro-UE: Norvegia și Australia, două state non-UE date frecvent drept exemplu pozitiv de susținătorii Brexit, au un număr anual de imigranți pe cap de locuitor mai mare decât Marea Britanie. Jumătate din numărul anual al imigranților sunt în Marea Britanie pentru studii, reprezentând așadar o sursă importantă de venituri pentru universitățile din Anglia, iar 97.000 sunt personal înalt calificat.

Tabăra pro-UE atrage atenția că peste un milion de britanici locuiesc în Spania și 175.000 în Franța. Toți aceștia își vor pierde drepturile pe care le au astăzi ca cetățeni europeni, asta implicând asigurările medicale, dreptul la proprietate sau la protecție din partea statului în care rezidă.

Cum afectează un posibil Brexit interesele muncitorilor și studenților români

 • Susținătorii Brexit afirmă că imigranții cetățeni UE care deja muncesc legal în Marea Britanie vor avea dreptul să rămână în continuare. În eventualitatea unui Brexit, statutul lor legal urmează să fie stabilit în perioada negocierilor de ieșire din UE care nu se vor finaliza mai devreme de 2019-2020.
 • Din 2014 există o lege care permite autorităților britanice să-i expulzeze pe imigranții (inclusiv români) care nu și-au găsit un loc de muncă după 6 luni de căutări active, dar această regulă nu a fost strict implementată până acum. Este așadar probabil ca după un Brexit implementarea acestei reguli să fie mai severă, mai ales că trei sferturi dintre cetățenii europeni care lucrează în Marea Britanie nu îndeplinesc condițiile actuale necesare pentru obținerea unei vize de către muncitorii non-UE (conform Oxford Migration Observatory).
 • În eventualitatea unui Brexit, britanicii ar putea introduce un sistem de puncte, similar celui existent în Australia, pentru imigranții cetățeni UE. Criteriile de acceptare pe piața forței de muncă din Marea Britanie se vor baza pe aptitudinile profesionale și pe capacitatea de a vorbi limba engleză. Detaliile referitoare la acest sistem de puncte nu sunt încă foarte clare.
 • Deja anterior unui posibil Brexit, premierul David Cameron a obținut ca alocațiile copiilor imigranților să fie indexate la nivelul țării în care aceștia locuiesc. Aceste alocații foarte probabil vor fi anulate în eventualitatea unui Brexit dacă țara de rezidență a copiilor nu este Anglia.
 • Nu este clar dacă taxele la facultățile din Anglia, care sunt o destinație preferată a românilor care vor să studieze în afară, vor fi crescute pentru cetățenii UE ulterior Brexitului. În prezent, cetățenii non-UE care studiază în Anglia plătesc aproape dublu față de studenții UE. Este foarte posibil ca după un Brexit studenții români să nu mai poată accesa împrumuturi din partea statului britanic.
 • Nu este clar cum va fi afectat dreptul la liberă circulație în eventualitatea Brexitului. Dacă va fi urmat modelul Norvegiei, atunci libera circulație nu va fi afectată.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

63485 vizualizari

 • -8 (34 voturi)    
  *** (Luni, 20 iunie 2016, 19:50)

  Raduko [utilizator]

  ...Brits don't quit, they trade others!
  • +9 (17 voturi)    
   Hai, iarta-l! (Luni, 20 iunie 2016, 21:28)

   Mihai Bucur [utilizator] i-a raspuns lui Raduko

   Churchill vorbea in propunerea catre Stalin de INFLUENTA in tarile din est nu se gandea la ocupatie si la transformarea lor intr-o colonie ruseasca. De fapt el intelegea mai multe despre sovietici decat Roosevelt si incerca sa salveze ce se mai putea salva. Tocmai de aceea el ii propusese lui Roosevelt o actiune de debarcare in Balcani, dar americanii s-au opus. Si sa nu uitam ca ulterior, tot Churchill a semnalat, intr-un celebru discurs, caderea Cortinei de Fier in Europa. A facut asta intr-un moment cand americanii erau inca foarte blanzi fata de sovietici. Oricum, circa 3-4 ani dupa razboi, politicienii din M.B. si SUA n-ar fi putut misca nimic contra rusilor. Opinia publica din tarile lor era ingrozita de eventualitatea unui nou razboi si, de fapt, era foarte recunoscatoare lui Uncle Joe (adica Joseph Stalin) pentru sprijinul in razboiul contra lui Hitler.
 • +7 (11 voturi)    
  Un mare fas acest referendum. (Luni, 20 iunie 2016, 20:27)

  daskyd [utilizator]

  Facts:

  1. Referendumul de joi este doar unul consultativ. Adica Parlametul nu este obligat sa aplice rezultatul. Majoritatea covarsitoarea a parlamentarilor sunt pro-UE.

  2. In cazul rezultatului 'Leave', David Cameron nu va demisiona, cum a spus, si nici nu va incepe procesul de iesire din UE conf. Art. 50(1) al Tratului privind Uniunea Europeana (TEU).

  3. Migratia dinspe UE spre Marea Britanie ar putea fi impiedicata doar daca Marea Britanie se retrage si din EEA (European Economic Area: UE+ Norvegia, Islanda, Liechtenstein).

  4. Studentii EEA+Elvetia au statut de 'home student' in Marea Britanie. Adica si in cazul Brexit, acestia nu vor fi afectati, decat in cazul retragerii UK din EEA.
  • +2 (8 voturi)    
   Stii totu da nu intelegi nimic (Luni, 20 iunie 2016, 23:49)

   Lucian Ilea [utilizator] i-a raspuns lui daskyd

   Acolo e democratie adica nu dictatura ca la noi
   e absolut evident ca PM va demisiona si ca MB se va retrage din UE
   ce are a face ce fac studentii din Elvetia\?
   cat timp ai trait tu in Elvetia?
  • +3 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 21 iunie 2016, 0:13)

   [anonim] i-a raspuns lui daskyd

  • 0 (0 voturi)    
   Vanturi prielnice (Vineri, 24 iunie 2016, 20:47)

   Eucris [utilizator] i-a raspuns lui daskyd

   Parerea ta s-a dovedit a fi fas.
 • +8 (16 voturi)    
  Nu se va intampla nimic (Luni, 20 iunie 2016, 20:48)

  emil bobu [utilizator]

  Va dura minim doi ani doar ca sa iasa din UE si trebuie discutat si stabilit statutul de cetatean UE care lucreaza si locuieste in Anglia.

  Nu cred ca sunt prosti sa renunte la muncitori capabili.

  Oricum toata varza asta pare o modalitate pentru Anglia de a santaja UE, in scopul de a obtine mai multe privilegii.

  Asa ca nu va panicati, Anglia tot va va accepta ca pe niste salahori ieftini ce sunteti.
  • +7 (13 voturi)    
   salahor uk (Luni, 20 iunie 2016, 23:04)

   sake31 [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Un salahor roman in uk castiga echivalentul lunar al unui doctor/profesor/ inginer experimentat in Romania. Doar voi, postacii PSD castigati mai mult in tara!
   • +2 (10 voturi)    
    Poti sa faci bani in Romania si sa ai si o viata, (Luni, 20 iunie 2016, 23:25)

    emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui sake31

    fara sa fii sluga la partid.

    E drept, e mai greu in Romania, dar nu imposibil.

    Intre timp, in UK castigi salariul unui doctor roman... dar totul e mult mai scump, deci ajungi sa muncesti toata ziua, in fiecare zi a saptamanii.

    Daca asta nu inseamna munca silnica...
    • +9 (13 voturi)    
     Ai dreptate (Luni, 20 iunie 2016, 23:50)

     sake31 [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

     Personal, cunosc chimisti, ingineri mecanici, dentisti(fara experienta e adevarat) care muncesc in constructii sau in curatenie. Oameni de toata isprava. Oameni cu coloana vertebrala care au preferat sa isi ia propriul destin in maini, decat sa fie slugile unui sistem putred, corupt, patronat de PSD. Oameni care vor reusi - spre diferenta de UNII care prefera sa stea cu mana intinsa in tara, si sa cante osanale neintrerupt unui partid putred(care risca sa cangreneze toata Romania)!
     • +3 (3 voturi)    
      Niic despre ţigani (Marţi, 21 iunie 2016, 8:04)

      Alistar44 [utilizator] i-a raspuns lui sake31

      Nu aţi comentat nimic despre adevărata problemă : _ ţiganii . Nu mincesc, cerşesc şi fură.
      • -2 (6 voturi)    
       Poate, dar nu in UK (Marţi, 21 iunie 2016, 10:51)

       RaduMiron [utilizator] i-a raspuns lui Alistar44

       Locuiesc de 4 ani in Londra si toti cersetorii pe care i-am vazut au fost exclusiv englezi.
       • +1 (3 voturi)    
        Cu alba-neagra și Big Issue, tot englezii? (Marţi, 21 iunie 2016, 17:42)

        Harald [utilizator] i-a raspuns lui RaduMiron

        Cerșetorii care te abordează direct pe stradă să-ți ceară sub diverse pretexte 30p., 50p. sau o liră sunt exclusiv englezi, într-adevăr.

        Dar când vezi o femeie rezemată de un perete și cu un copil mic în brațe, aceea e româncă, cel mai adesea. Cei cu alba-neagra de pe podul Westminster sunt români, iar cei din talciocul de la Vauxhall cu laptop-uri și telefoane furate sunt tot români.

        Cei cu acordeonul pe stradă sunt foarte adesea români și cei care vând Big Issue sunt cel mai adesea tot tomâni. Mai departe cred că îi poți căuta singur :)
 • -7 (13 voturi)    
  Brexit (Luni, 20 iunie 2016, 20:48)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Va fi Brexit dintr-un singur motiv: Agenda UE a fost modificata pe ascuns si impusa prin sistemul birocratic de la Bruxelles .end of story
 • +6 (6 voturi)    
  corecteaza titlul (Luni, 20 iunie 2016, 22:28)

  verdi [utilizator]

  altfel articolul este doar o insiruire de enormitati

  The 1969 Vienna Convention guarantees Acquired Rights, meaning that when a treaty is ended this does not affect rights or obligations created previously.
  • +1 (1 vot)    
   viena (Marţi, 21 iunie 2016, 12:10)

   dizzyme [utilizator] i-a raspuns lui verdi

   problema e ca Romania si Franta nu au semnat conventia de la Viena ...
   • +1 (1 vot)    
    indiferent (Marţi, 21 iunie 2016, 15:54)

    verdi [utilizator] i-a raspuns lui dizzyme

    opusul ar insemna un fel de miscare
    a la Idi Amin in inima Europei
    crezi ca Marea Britanie ar ajunge atat de jos ?
   • +1 (1 vot)    
    post scriptum (Marţi, 21 iunie 2016, 15:59)

    verdi [utilizator] i-a raspuns lui dizzyme

    The VCLT has been ratified by 114 states as of April 2014.[2] Some countries that have not ratified the Convention, such as the United States,[4] recognize parts of it as a restatement of customary law and binding upon them as such.
 • -6 (6 voturi)    
  Mizerie mare... (Marţi, 21 iunie 2016, 1:34)

  Observatory [utilizator]

  Doamne frereste sa iasa Anglia din EU, se intorc acasa miile de golani, prostituate, hoti de buzunare si din magazine, vanzatorii de droguri, sau pur si simplu cersatorii din locurile turistice....dar nu va speriati, Nu vin toti...mai sunt o tona in Franta.
 • +3 (3 voturi)    
  Nu prea arata articolul impactul asupra romanilor (Marţi, 21 iunie 2016, 11:28)

  marius123 [utilizator]

  Parerea mea:
  Am fost si eu in UK dupa 2007, cam 3,5 ani, in 2 reprize.
  Dupa parerea mea, daca iese UK din UE efectele sunt foarte "naspa"pentru romani:
  - practic, romanii vor avea nevoie de viza pentru a intra in UK. Ne intoarcem la situatia de dinainte de 2007, cand Romania nu erau in UE si desi ne era foarte usor sa mergem in Italia de ex., in UK era foarte greu. Multi intrau cu mari sacrificii si acte false, de ex pasapoarte de portughezi (asta avea si avantaje, ca multi au luat credite de la banci pe nume false).
  - iesirea va afecta in primul rand romanii care vor dori sa intre pentru prima data in UK, inteleg ca cei care si-au castigat drepturi acolo, in primul rand dreptul la munca, va fi ok pentru ei;
  - romanii abia si-au castigat dreptul la munca in UK in 2014...deci e evident ca-l vor pierde. Eu insumi am pierdut multe job-uri pentru ca nu aveam dreptul la munca, adica luam numai job-uri de self-employed (PFA la noi) dar la companiile marti, mai ales la job-uri de office, era greu de intrat fara drept la munca si numai cu self-employed. Dupa 2014 a fost posibil.
  - probabil nici cu self-employed nu se va putea lucra, deci va ramane solutia muncii la negru
  - va fi mai dificil sa vii acasa (in RO) si sa te reintorci acolo) asa cum se face acum lejer. Evident, ma refer la cei care ar inttra pentru prima data in UK dupa "Leave".
  - despre peirderea unor beneficii sociale (precul la somaj , sanatate si altele) nici nu mai vorbesc...desi majoritatea tromanilotr din UK nu tintesc asta, ei se duc in general sa munceasca si sa faca ceva bani.
 • +1 (1 vot)    
  de fapt.. manipulare e cese intampla in.. (Marţi, 21 iunie 2016, 15:53)

  akillies [utilizator]

  ..presa mainstream internationala (sau poate doar cea europeana).
  Tabara care doreste iesirea din UE are o probleme foarte mare si pe buna dreptate cu modul in care procedeaza uiniunea europeana fata de marea britanie: orice promisiuni li s-au facut britanicilor la aderarea (in 1973) , ue le-a incalcat incadin anul 1974... si au continuat in acest ritm.. li s-au restrans drepturile de veto britanicilor, s-au creat sisteme de birocratie care impiedicao rice incercare a marii britanii de a contesta anumite legi(evident cele care afecteaza economia marii britanii) si mai mult, ue se baga in politicile interne ale marii britanii...

  Foarte multi politicieni ai marii britanii au o mare problema cu ue...si ue ii trateaza ca pe niste neica nimeni (pesemne ca tarile din estul europei -sau poate doar unele- i-au invatat prost pe cei din ue..)

  Nu imigratia e ceea ce deranjeaza tabara care doreste iesirea din ue, ci ue ca institutie... urmariti pe canalele media neficiale si punctele de vedere ale taberei pro-exit.. cautati ziarul The Spectator si explicatiile date de ziaristii acestei publicatii..
 • 0 (0 voturi)    
  oare (Marţi, 21 iunie 2016, 18:19)

  verdi [utilizator]

  atunci de ce farage declara ca el vrea distruga complet Uniunea
  • -3 (3 voturi)    
   Dictatura UE (Marţi, 21 iunie 2016, 22:16)

   Eucris [utilizator] i-a raspuns lui verdi

   Si eu m-as bucura ca UE sa se distruga, este un organism bolnav care promoveaza totalitarismul. Vorba dizidentului rus Bukowsky: UE este EUSSR.
   • +2 (2 voturi)    
    Bukovsky e la vârsta senilității ... (Miercuri, 22 iunie 2016, 12:30)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui Eucris

    ... dacă a ajuns să compare interzicerea fumatului cu totalitarismul sovietic.
    • 0 (0 voturi)    
     EU NU (Vineri, 24 iunie 2016, 20:52)

     Eucris [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     Mintea lui e mai bine pregatita sa depisteze dictatura decat a mioriticilor care nu s-au saturat de leninism, vor si marxism cultural. By the way, interzicerea fumatului si a discursului liber, promovarea ingineriei sociale si a altor politici aberante toate se inscriu in dementa UE. Enjoy, eu NU!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by