Vladimir Putin si Angela Merkel se vor intalni inainte de summitul NATO de la Varsovia Presedintele rus Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel ar putea avea o intalnire inainte de summitul NATO de la Varsovia, programat pentru 8-9 iulie, scrie ziarul "Stuttgarter Nachrichten", citand o sursa din cercurile guvernamentale germane.

Potrivit sursei respective, "noua intrevedere va avea loc pentru a diminua tensiunea".

"In cadrul acestei intalniri, cancelarul german va incerca sa obtina o punere in aplicare efectiva a acordurilor de la Minsk, privind solutionarea conflictului din estul Ucrainei", mai scrie sursa citata.

"Acest summit are loc intr-o perioada cruciala pentru Alianta, cind placile tectonice ale securitatii euro-atlantice s-au deplasat atit in Est, cit si in Sud", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, intr-un comunicat, cu referire la criza din Ucraina, respectiv la amenintarea reprezentata de gruparea Stat Islamic.

"Noi punem deja in aplicare cea mai mare consolidare a apararii noastre colective de la sfirsitul Razboiului Rece. La Varsovia, vom trasa calea pentru adaptarea Aliantei la noul mediu de securitate, astfel incit NATO sa ramina pregatita sa apere toti Aliatii impotriva oricarei amenintari, indiferent de unde ar veni", a subliniat Stoltenberg.

In luna mai, Polonia si statele baltice au declarat ca vor cere desfasurarea de trupe NATO permanente pe teritoriile lor pentru a contracara intensificarea actiunilor militare ale Rusiei. Un document intern polonez da de inteles ca acest subiect ar putea fi ridicat la summitul de la Varsovia.