Partidul ABV din Bulgaria (formatiune politica de centru-stanga) - care pana in luna mai a fost reprezentat in Guvernul condus de premierul conservator Boyko Borisov - cere Parlamentului de la Sofia sa adopte o declaratie care sa specifice ca "Bulgaria nu va permite ca teritoriul ei sa fie punctul de plecare al unor politici si actiuni ostile fata de vecini", a declarat duminica, in cadrul unei dezbateri, liderul acestui partid, fostul presedinte Gheorghi Parvanov, potrivit Agerpres, care citeaza agentia bulgara de stiri BTA.

Politicianul bulgar a subliniat ca partidul sau doreste ca respectiva declaratie sa fie adoptata prin consens, sa stabileasca un cadru si sa dea sefului statului un mandat pentru summitul NATO, care se va desfasura pe 8-9 iulie la Varsovia. ABV formuleaza aceasta solicitare pentru ca sa nu mai existe 'improvizatii', a indicat fostul presedinte in cadrul dezbaterii intitulate 'Presedintele: Parte a Solutiilor sau Parte a Problemelor in Politica Externa".

Gheorghi Parvanov mai spune ca ideea unei flote comune la Marea Neagra nu este noua, adaugand ca ea ii aminteste de "Pactul Balcanic", "respins de istorie".

"Politica externa va fi la alegerile prezidentiale din aceasta toamna o tema mult mai importanta fata de acum cinci ani", a afirmat, in cadrul aceleiasi dezbateri, Ivailo Kalfin, vice-presedintele ABV si fost ministru de Externe al Bulgariei.

"Lumea s-a schimbat. Insecuritatea si tensiunile cresc, iar mecanismele de cooperare nu reusesc sa tina pasul cu noile probleme ce continua sa apara (...) Bulgaria se afla intr-un mediu international volatil, in care tensiunile din regiunile invecinate pot escalada usor in conflicte deschise. Pe cine se poate baza Bulgaria ? Pe NATO si UE. Este normal, insa trebuie sa incetam sa nu mai exprimam critici fata de organizatiile in care suntem membri", a mai spus Ivailo Kalfin, care a condus diplomatia bulgara intre anii 2005 si 2009. In opinia sa, NATO si UE au nevoie de o reabilitare, iar Bulgaria poate si trebuie sa fie parte a acestui proces.

"Apartenenta noastra la NATO si UE nu este incompatibila cu relatiile noastre bune cu Rusia, atat timp cat avem ca prioritate interesul national", a mai afirmat fostul sef al diplomatiei bulgare.

Ivailo Kalfin a fost vicepremier si ministru al muncii in actualul executiv de la Sofia pana pe 10 mai, cand a demisionat dupa ce partidul sau ABV a anuntat ca isi retrage sprijinul pentru guvernul condus de Boyko Borisov. Retragerea sprijinului fata de actualul executiv a survenit in urma dezacordurilor cu privire la schimbare legii electorale.

In urma retragerii acestui sprijin, guvernul Borissov a pierdut sustinerea unei majoritati parlamentare si este nevoit acum sa caute in legislativ sustinerepentru fiecare proiect de lege.