Fostul presedinte egiptean Mohamed Mursi, inlaturat de la putere in 2013, a fost gasit vinovat de spionaj si divulgarea unor secrete de stat, primind o noua condamnare la inchisoare pe viata, scrie Reuters. Este a patra condamnare pentru fostul lider egiptean, printre celelalte numarandu-se o pedeapsa cu moartea pentru o evadare din inchisoare in timpul revoltei din 2011 si o alta pedeapsa de inchisoare pe viata pentru spionaj in numele Hamas.

Mohamed MursiFoto: Wikipedia / Jonathan Rashad

Potrivit procurorilor egipteni, Mursi si consilierii sai au fost implicati in divulgarea de documente militare secrete catre serviciile de informatii din Qatar.

Instanta a mai decis in acest dosar sa condamne la moarte alte sase persoane, inclusiv trei jurnalisti care au fost condamnati in absenta. Alti doi inculpati, care au lucrat in biroul lui Mursi, au fost si ei condamnati la inchisoare pe viata.

Toti inculpatii pot contesta hotararile la Curtea de Casatie din Egipt, cea mai inalta instanta civila a tarii.

Relatiile dintre Qatar, un stat arab din Golf, si Egipt sunt tensionate, dupa ce in iulie 2013, seful de atunci al armatei egiptene, Abdel Fattah al-Sisi, a condus o lovitura de stat in urma careia a fost inlaturat Mursi.

Qatar il sprijina pe fostul presedinte Mursi, care se afla in inchisoare, impreuna cu mii de membri ai Fratiei Musulmane, multi dintre acestia au fost condamnati la moarte.

Sisi sustine ca Fratia Musulmana reprezinta o amenitare serioasa la securitatea tarii, in pofida actiunilor sustinute ale autoritatilor care au slabit gruparea are candva era cel mai organizat grup politic al tarii.