Ministrul german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, critica politica NATO fata de Rusia, pe care o considera "razboinica", potrivit unui interviu ce urmeaza sa fie publicat duminica de cotidianul german Bild. "Ceea ce trebuie sa evitam astazi este sa inflamam situatia cu strigate razboinice si cu zanganit de sabii", a afirmat Frank-Walter Steinmeier, referindu-se la desfasurarea de forte NATO in apropiere de frontierele Rusiei, scrie AFP.

Frank-Walter SteinmeierFoto: Arhiva personala

"Cei care cred ca mai multa securitate inseamna parade simbolice cu tancuri langa granite gresesc", a afirmat ministrul social-democrat Steinmeier, la cateva zile dupa ce NATO a anuntat, prin secretarul sau general, Jens Stoltenberg, ca Alianta va trimite circa 4.000 de militari suplimentari in Polonia si in tarile baltice, pentru descurajarea Rusiei.

NATO considera insa ca Rusia incearca sa creeze "o zona de influenta prin mijloace militare", potrivit lui Jens Stoltenberg.

"Rusia incearca sa creeze o zona de influenta prin mijloace militare. Cu incalcarea dreptului international, Moscova a anexat Crimeea si ii sustine pe separatistii din estul Ucrainei. Observam, de asemenea, o militarizare masiva a frontierelor NATO: in regiunea arctica, in regiunea baltica, in Marea Neagra si pana la Marea Mediterana", a afirmat saptamana aceasta Jens Stoltenberg, tot intr-un interviu pentru Bild.

"Avem cunostinta despre manevre importante, agresive si neanuntate dinspre partea rusa si trebuie sa reactionam la aceasta", a mai spus Stoltenberg, in contextul in care NATO a anuntat luni ca va desfasura patru batalioane in tarile baltice si in Polonia.