Guvernul austriac a anuntat vineri ca vrea sa ajute Ungaria sa isi securizeze frontiera cu Serbia, deja extrem de supravegheata si echipata cu un gard de sarma ghimpata, insa pe care imigrantii incearca in continuare sa o treaca pentru a cere azil in Uniunea Europeana, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Inchiderea frontierei sarbo-ungare printr-un gard de sarma ghimpata, in septembrie 2015, atunci cand mii de imigranti urmau 'ruta balcanica', a atras reactii virulente impotriva Budapestei dinspre partenerii sai europeni.

Guvernul austriac a fost de asemenea extrem de critic fata de aceasta masura a executivului condus de Viktor Orban.

Ministrii Apararii si de Interne austrieci s-au intalnit vineri cu omologii lor ungari in Austria si au anuntat crearea unui grup de lucru "pentru a organiza securizarea comuna a frontierei externe (a UE)" in Ungaria, potrivit lui Hans Peter Doskozil, ministrul austriac al Apararii.

Cotidianul austriac Die Presse a scris in aceasta saptamana ca soldati austrieci ar putea fi trimisi, in acest cadru, pentru a intari aceasta frontiera.

Felul in care Ungaria gestioneaza situatia imigrantilor la respectiva frontiera a fost denuntat in aceasta saptamana de mai multe organizatii, printre care si Inaltul Comisariat al ONU pentru refugiati (UNHCR).

Conform UNHCR, 15 solicitanti de azil sunt admisi in fiecare zi de catre autoritatile ungare in 'zonele de tranzit' de acces in tara, "lasand in suferinta, zi si noapte, alte cateva sute fara nicio asistenta la frontiera UE".

O alta parte a imigrantilor care ajung la frontiera ungara incearca sa treaca in mod clandestin pentru a scapa de autoritatile ungare.

Toti isi continua apoi drumul spre Austria sau Germania pentru a cere azil.

Conform Vienei, numarul imigrantilor care ajung in prezent in Austria prin Ungaria este in medie de 150 pe zi.

Austria, care a suspendat expulzarile spre Ungaria dupa a decizie a justitiei in septembrie 2015 care acuza 'conditiile inumane' din aceasta tara, vrea sa revina asupra acestei practici.

Coalitia dintre conservatori si social-democrati aflata la putere la Viena estimeaza ca mii de solicitanti de azil prezenti pe teritoriul austriac sunt susceptibili a fi trimisi in Ungaria. In ciuda reticentelor Budapestei, au inceput negocierile intre cele doua tari asupra acestei chestiuni.