Orasul Fallujah din vestul Irakului a fost "eliberat" de militantii Statului Islamic, a anuntat vineri prim-ministrul irakian Haider Al-Abadi, citat de agentia DPA, transmite Agerpres.

"Am promis eliberarea Fallujah si am recucerit (orasul). Fortele noastre de securitate controleaza orasul, cu exceptia unei mici parti care trebuie inca securizata in urmatoarele ore", a afirmat el, intr-o scurta declaratie la televiziunea publica irakiana, relateaza AFP.

Fortele irakiene au recucerit o parte, dar nu tot orasul Fallujah controlat de Statul Islamic, a anuntat la randul sau secretarul american al apararii Ash Carter, citat de agentia Reuters.

"Inca mai au loc lupte", a declarat Carter reporterilor la Pentagon.

Mai devreme in timpul zilei, comandantii irakieni au anuntat recucerirea de la SI a principalului cartier general al guvernului situat in centrul Fallujah, unde au arborat steagul national.

La randul sau, premierul irakian a promis de asemenea eliberarea orasului Mosul, situat in nordul tarii si sub controlul Statului Islamic de aproape doi ani.

"Nu exista niciun loc pentru Daesh in Irak", a subliniat Al-Abadi in declaratia sa la televiziune, folosind un acronim arab pentru Statul Islamic. "Plecati din tara noastra. Irakul este doar pentru irakieni", a adaugat el.

Fallujah, la aproximativ 50 de kilometri vest de capitala Bagdad, a fost primul oras irakian cucerit de Statul Islamic la inceputul anului 2014, aminteste DPA.