Avioane rusesti au efectuat o "serie de lovituri" in sudul Siriei impotriva rebelilor care au primit unii dintre ei sprijin american, a informat joi un oficial din cadrul Departamentului Apararii al Statelor Unite, citat de AFP siAgerpres.

Aceste bombardamente care au avut loc in apropiere de Al Tanaf "ridica serioase semne de intrebare in legatura cu intentiile Rusiei" in Siria, a declarat acest responsabil sub acoperirea anonimatului.

"Avioanele rusesti nu au fost active pentru o vreme in aceasta zona din sudul Siriei si nu se aflau in vecinatate forte terestre rusesti sau ale regimului sirian", a declarat responsabilul american. "Vom cere explicatii Rusiei in legatura cu motivele" acestor bombardamente si "asigurari ca asa ceva nu se va mai intampla", a continuat el. Responsabilul nu a oferit detalii legate de numarul combatantilor in cauza, nici despre soarta lor.

Militarii americani au instruit si echipat luptatori sirieni dispusi sa lupte impotriva gruparii Statul Islamic. Acest efort care a cunoscut un debut dificil ii priveste mai ales pe luptatorii Fortelor Democratice Siriene (FDS) care lupta in prezent in nordul Siriei si sunt asistati pe teren de forte speciale americane. Au fost vizati de sprijinul american si alti luptatori activi din sudul tarii.

Al Tanaf este un post de frontiera intre Siria si Irak. Rusia si Statele Unite sunt initiatorii procesului diplomatic si politic pentru Siria care este insa intr-un punct mort, dupa mai mult de cinci ani de razboi, soldat cu 280.000 de morti si milioane de refugiati. Moscova si Washingtonul nu se coordoneaza pe plan militar, dar schimba in principiu zilnic informatii despre rutele de zbor ale avioanelor lor de lupta pentru a evita orice incident intre ele.