Senatorul american si fost candidat republican la Casa Alba John McCain l-a criticat cu virulenta joi pe presedintele Barack Obama, "direct responsabil", in opinia sa, de masacrul de la Orlando, inainte de a reveni asupra afirmatiilor, transmite AFP, citata de Agerpres.

Atacul a fost lansat de veteranul republican al politicii (79 de ani) in ziua in care presedintele american s-a aflat in orasul din Florida, alaturi de familiile victimelor celui mai grav atentat din Statele Unite dupa 11 septembrie 2001.

Masacrul, comis de un american care s-a revendicat de la gruparea Statul Islamic (SI) intr-un popular club de noapte gay din Orlando, a facut 49 de morti si 53 de raniti in zorii zilei de duminica.

"Barack Obama este direct responsabil de aceasta, pentru ca atunci cand a repatriat toata lumea din Irak, Al-Qaida a mers in Siria, a devenit Statul Islamic, iar SI este ce este in prezent datorita esecurilor lui Barack Obama", a declarat John McCain in prezenta jurnalistilor in interiorul Senatului la Washington.

Potrivit cotidianului Washington Post, el era intrebat de jurnalisti in legatura cu dezbaterea privind reglementarea armelor de foc, relansata in Statele Unite dupa mai multe atacuri armate care au facut un mare numar de victime.

John McCain, invins de Barack Obama la prezidentialele din 2008, a revenit rapid joi asupra afirmatiilor, in urma numeroaselor reactii, explicand ca "nu a vrut sa insinueze ca presedintele este responsabil in persoana" de masacru.

"M-am exprimat gresit", a mentionat el intr-un comunicat. "M-a referit la deciziile presedintelui Obama in domeniul securitatii nationale, nu la presedinte in persoana", a scris John McCain.

Potrivit senatorului republican, el si alti colegi de-ai sai au avertizat de multa vreme ca incapacitatea presedintelui american de a ii invinge pe jihadisti "va permite organizatiei teroriste sa inspire, planifice, sa puna la cale ori sa conduca atentate in Statele Unite si in Europa, cum a facut la Paris, Bruxelles, San Bernardino si de acum la Orlando".

Inaintea lui, candidatul republican la Casa Alba, Donald Trump, l-a atacat luni pe Barack Obama, sugerand o legatura intre atacul armat de la Orlando si presedintele american.