Gherila FARC este pregatita sa reia lupta, in special in zonele urbane, daca negocierile de pace cu guvernul columbian esueaza, a avertizat joi presedintele Juan Manuel Santos, citat de Reuters siAgerpres.

Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC, marxisti) negociaza de trei si jumatate cu autoritatile de la Bogota un plan de pace care ar putea pune capat unei insurectii care dureaza de peste o jumatate de secol.

"Avem numeroase informatii potrivit carora ei sunt gata sa reia razboiul, razboiul urban, care este cu mult mai distrugator ca razboiul rural", a declarat Juan Manuel Santos cu prilejul reuniunii la Medellin a filialei latino-americane a Forumului economic mondial.

"Din acest motiv este atat de important sa ajungem la un acord", a continuat presedintele columbian, aratandu-se increzator in faptul ca un acord de pace va fi gasit in curand. FARC au declarat un armistitiu unilateral in urma cu un an, iar armata guvernamentala a incetat sa mai bombardeze taberele rebelilor atat timp cat negocierile continua. Saptamana trecuta, cele doua parti au anuntat un acord asupra unui nou capitol al discutiilor, eradicarea culturilor ilegale.

Conflictul complex din Columbia in care au fost implicate de-a lungul deceniilor gherile de extrema-stanga, militii paramilitare de extrema-dreapta si forte armate, pe fondul unor violente ale traficantilor de droguri, s-au soldat cu cel putin 260.000 de morti, 45.000 de disparuti si 6,8 milioane de persoane stramutate.