Gruparea jihadista Statul Islamic are un numar substantial de combatanti vest-europeni ce ar putea executa atentate in statele occidentale si continua sa atraga simpatizanti care, chiar daca nu au legaturi directe cu SI, pot actiona pe cont propriu, se arata intr-o expunere pe care directorul CIA, John Brennan, a prezentat-o joi Comitetului pentru informatii din Senatul american si din care postul CNN si agentia Reuters au publicat cateva extrase, potrivit Agerpres.

'Estimam ca SI antreneaza combatanti pe care incearca sa-i desfasoare pentru alte atacuri. Statul Islamic are un mare detasament de combatanti occidentali ce ar putea actiona ca agenti operativi care sa execute atacuri in Occident. Si este posibil ca gruparea sa exploreze o varietate de mijloace pentru a-si infiltra agentii operativi in Occident, inclusiv fluxurile de refugiati si calatoriile cu acte in regula', precizeaza Brennan.

Seful CIA mai subliniaza ca SUA nu au reusit sa opreasca gruparea SI, in pofida eforturilor depuse. 'Din nefericire, in pofida tuturor progreselor noastre impotriva SI pe campul de lupta si la capitolul financiar, eforturile noastre nu au diminuat capabilitatile teroriste pe care gruparea le poate folosi la nivel global', remarca Brennan.

'Resursele necesare actiunilor teroriste sunt foarte modeste si ar fi nevoie ca gruparea (SI) sa sufere pierderi si mai mari de teritorii, combatanti si fonduri pentru ca potentialul ei terorist sa scada semnificativ', explica directorul CIA, precizand ca SI are in lumea intreaga zeci de mii de combatanti, mai multi decat al-Qaida in perioada ei de glorie.

'De fapt, pe masura ce presiunea asupra gruparii SI creste, estimam ca ea intensifica propria campanie globala de teroare pentru a-si pastra pozitia dominanta pe agenda terorista globala', continua Brennan, confirmand insa ca SI a pierdut mari parti din teritoriile cucerite in Irak si Siria, are in prezent o capacitate de finantare diminuata si intampina dificultati in completarea efectivelor, intrucat tot mai putin combatanti straini sunt dispusi sa i se alature. Conform evaluarii serviciilor secrete americane, SI ar avea in prezent in Siria si Irak impreuna intre 18.000 si 22.000 de combatanti.

Dar directorul CIA a atras totodata atentia ca, in timp ce a pierdut teritorii in Siria si Irak, SI si-a extins prezenta in Libia, unde in prezent are intre 5.000 si 8.000 de combatanti. 'Ramura din Libia este probabil cea mai dezvoltata si cea mai periculoasa', avertizeaza Brennan, impartasind astfel temerile altor responsabili din domeniul securitatii care atrag atentia ca proximitatea Libiei de Europa este o problema.

'Estimam ca SI incearca sa-si sporeasca influenta in Africa si sa puna la cale atacuri in aceasta regiune si in Europa', mai avertizeaza seful CIA despre schimbarea de tactica la care ar putea apela jihadistii in contextul recentelor infrangeri suferite in Siria si Irak.

'Pentru a compensa pierderile teritoriale, SI se va baza probabil tot mai mult pe tactici de gherila, inclusiv atacuri cu mare impact (executate) in afara teritoriilor pe care le controleaza'.