Camera superioara a parlamentului elvetian a votat miercuri in favoarea retragerii cererii Elvetiei de aderare la Uniunea Europeana, relateaza site-urile politico.eu si dailymail.co.uk, citate de Agerpres.

Elvetia si UEFoto: Wikipedia

Decizia camerei superioare a legislativului elvetian valideaza votul similar dat in luna martie de camera inferioara.

Prin urmare, Elvetia urmeaza sa comunice formal Uniunii Europene retragerea acestei candidaturi, care a fost inaintata Comunitatii Economice Europene (CEE) in anul 1992 si oricum nu mai era valida, a declarat, pentru publicatia Neue Zurcher Zeitung, ministrul elvetian de externe, Didier Burkhalter.

Tot in anul 1992, elvetienii au respins prin referendum aderarea la Spatiul Economic European, respectiv acordul incheiat intre fosta CEE si statele membre ale AELS (Asociatia Europeana a Liberului Schimb) pentru crearea unei piete unice europene.

In urma unui alt referendum, desfasurat in anul 2001, elvetienii au respins si inceperea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana. Totusi, Elvetia a aderat la spatiul de libera circulatie Schengen si a incheiat cu UE mai multe acorduri bilaterale pentru liberalizarea comertului.

Si Islanda si-a retras anul trecut cererea de aderare la Uniunea Europeana, iar britanicii se vor pronunta joi prin referendum asupra ramanerii in blocul comunitar.