Legislativul ungar a aprobat luni seara un text de lege care permite cuplurilor de homosexuali sa se inregistreze la starea civila si sa beneficieze de aceleasi drepturi si obligatii precum cuplurile de heterosexuali. Persoanele gay care doresc sa-si oficializeze relatia se vor bucura de aceleasi drepturi in cazul mostenirilor, impozitelor si a altor chestiuni oficiale, insa nu vor avea posibilitatea sa adopte copii, noteaza Reuters.

Legea, aprobata cu 185 de voturi pentru, 154 impotriva si noua abtineri, va intra in vigoare in ianuarie 2009. Desi documentul se refera in special la cuplurile de acelasi sex, si cuplurile heterosexuale pot beneficia de ea, inregistrandu-se si avand apoi aceleasi drepturi legale precum cuplurile casatorite.

Prin acest proiect de lege, Ungaria face un pas important spre acceptarea homosexualilor, in conditiile in care acest fenomen este asimilat destul de greu in Europa de Est, fata de Occident.

Cehia si Slovenia permit inregistrarea cuplurilor de acelasi sex, dar niciunul dintre fostele state comuniste nu permite casatoriile intre homosexuali.