Parlamentul ucrainean a votat joi o lege care impune posturilor de radio cote de cantece in limba ucraineana care trebuie difuzate zilnic in aceasta fosta republica sovietica, unde chestiunea lingvistica ramane o miza majora, scrie AFP.

Dupa intrarea in vigoare a acestei legi, care mai are nevoie de ratificarea presedintelui Petro Poroshenko, 25% din cantecele difuzate de posturile de radio vor trebui sa fie in limba ucraineana. In al doilea an, aceasta cota va trece la 30% si la 35% in al treilea an.

Textul de lege invoca faptul ca "evenimentele din ultimii ani", o referire la anexarea peninsulei Crimeea si conflictul cu rebelii pro-rusi din estul tarii, "au aratat clar legatura intre nivelul de folosire a limbii ucrainene in spatiul public si nivelul de sentimente separatiste in sanul populatiei".

268 dintre cei 450 de deputati ai Radei au votat in favoarea legii.

In mod traditional, vestul nationalist vorbeste in special limba ucraineana, iar estul si sudul aflat la granita cu Rusia limba rusa, dar cei mai multi ucraineni jongleaza intre cele doua limbi, in functie de circumstante.

Potrivit unui studiu realizat in 2015 de un centru ucrainean de cercetari, care nu a inclus insa Crimeea si teritoriile aflate sub controlul rebelilor, 60% dintre persoanele interogate au desemnat ucraineana ca limba materna.

22% dintre ai au pozitionat ucraineana si rusa pe acelasi loc.