O eventuala decizie a Aliantei Nord-Atlantice de suplimentare a capabilitatilor navale in Marea Neagra ar fi un factor "destabilizator", avertizeaza Andrei Kelin, un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, precizand ca Marea Neagra "nu apartine" si "nu are nicio legatura" cu NATO, potrivit Mediafax.

"Daca se va lua decizia de creare a unei forte navale permanente, sigur ca acest lucru va fi un factor destabilizator; pentru ca nu este o mare a Aliantei Nord-Atlantice", a declarat, miercuri seara, Andrei Kelin, directorul Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului rus de Externe.

"Marea Neagra nu are nicio legatura cu Alianta Nord-Atlantica. Nu cred ca o astfel de hotarare ar conduce la imbunatatirea relatiilor Rusia-NATO", a avertizat Andrei Kelin, citat de agentiile de presa ruse.

Ministerul roman al Apararii a anuntat in urma cu cateva luni ca va initia demersuri pentru a crea o structura navala permanenta in Marea Neagra, dupa modelul grupurilor navale NATO. Romania, Bulgaria si Turcia poarta discutii pe tema crearii unui grup naval comun al Aliantei Nord-Atlantice in Marea Neagra, anunta la sfarsitul lunii mai ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov. O decizie in acest sens este asteptata la summitul NATO care se va desfasura in iulie in Polonia.

Conform Conventiei Montreux, tarile care nu au iesire la Marea Neagra nu pot mentine nave militare in aceasta zona mai mult de 21 de zile. Dintre statele membre NATO, Romania, Bulgaria si Turcia au iesiri la Marea Neagra.

Rusia a criticat vehement de nenumarate ori prezenta unor nave militare NATO in Marea Neagra. Recent, Fortele aeriene ruse au efectuat in centrul Marii Negre un exercitiu care simula distrugerea unor nave militare americane ancorate in Portul Constanta, conform unor surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene.

Rusia, care a anexat regiunea ucraineana Crimeea in anul 2014, are propria Flota militara in Marea Neagra, stationata in Sevastopol.

Relatiile NATO-Rusia sunt au continuat sa se deterioreze incepand din anul 2014, pe fondul crizei din Ucraina.