Un german din doi afirma ca se simte "uneori un strain" in tara sa din cauza prezentei a "numerosi musulmani", potrivit unui studiu universitar prezentat miercuri si care constituie inca o dovada a avansului ideilor populiste in aceasta tara, scrie AFP.

Proportia atinge 50% in aceasta privinta, fata de 43% in 2014. Efectuat de Universitatea din Leipzig (est) in cooperare cu mai multe fundatii, acest sondaj arata printre altele ca 41,4% dintre respondenti afirma ca musulmanilor ar trebui sa li se interzica sa vina in Germania (36,6% in 2014).

Un german din trei (33,8%) crede ca tara sa, care a primit in 2015 peste un milion de refugiati, este "invadata" de straini intr-o "maniera periculoasa".

In majoritate (59,9%), persoanele interogate cred ca refugiatii nu sunt persecutati in tarile de origine iar pentru 32,1% acestia au venit pentru a profita de ajutoarele sociale.

In est, circa 13% doresc un "Fuhrer" "care sa guverneze in interesul tuturor" (10% in vest). Intre 25,5% (est) si 21% (vest) doresc un partid unic, care sa incarneze "comunitatea poporului", concept provenit din doctrina nazista.

"Paturi intregi din populatia sunt pregatite in continuare sa nu aprecieze si sa persecute ceea ce percep ca fiind deviant si strain", scriu doi dintre autori, Oliver Decker si Elmar Brahler.

Studiu, efectuat in randul a 2.420 de persoane, arata avansul ideilor populiste, sustinute in special de partidul Alternativa pentru Germania (AfD).

"Extrema dreapta a gasit in AfD un nou camin", scrie in Spiegel Decker.

A treia forta politica a tarii in sondaje, dupa CDU/CSU si SPD, AfD profita de criza migratorie si a reusit sa intre in jumatate din parlamentele regionale.

DeutschlandTREND credita in iunie partidul condus Frauke Petry cu 15% din intentiile de vot la legislative.