Un informatician din cadrul biroului din Geneva al cabinetului de avocatura panamez Mossack Fonseca, aflat in inima scandalului "Panama Papers", a fost retinut fiind suspectat de furt de date, au declarat miercuri pentru AFP surse apropiate dosarului.

Panama PapersFoto: Rise Project

"Ministerul public din Geneva a deschisa o procedura penala in urma unei plangeri depuse de Mossack Fonseca", a declarat un purtator de cuvant al procuraturii din geneva, henri Della Casa, pentru AFP, fara a da alte detalii.

Barbatul, suspectat ca a substras informatii si date de acces la un sistem informatic, a fost retinut in urma cu cateva zile iar parchetul a efectuat perchezitii in sediul din Geneva al cabinetului de avocatura, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Biroul din Geneva al Mossack Fonseca nu a fost in masura sa raspunda pana la aceasta ora solicitarilor agentiai de presa.

Controale sunt in curs de desfasurare pentru a stabili daca informaticianul a sustras datele de la angajatorul sau si, in cazul in care se confirma, despre ce tip de date este vorba si ce perioada vizeaza.

Potrivit publicatiei elvetiene Le temps, care a anuntat prima retinerea informaticianului, in acest stadiu nu exista informatii care sa indice ca este vorba despre persoana care a contactat presa, aflandu-se la originea dezvaluirilor "Panama Papers".

"Panama Papers" dezvaluite la inceputul lunii aprilie de un consortiu de jurnalisti si bazate pe circa 11,5 milioane de documente ce povin din cabinetul Mossack Fonseca, au dus la deschiderea a numeroase investigatii in intreaga lume, provocand demisia premierului islandez si a unui ministru spaniol.

Documentele au revelat, in mare parte, utilizarea la scara larga a companiilor off-shore pentru a plasa activele in paradisuri fiscale.

Pe 5 aprilie Mossack Fonseca s-a declarat victima unui pirataj informational operat de pe servere straine si a depus o plangere oficiala.