Consumul de bauturi foarte calde provoaca "probabil" cancer al esofagului, a declarat miercuri agentia anti-cancer a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care a ridicat in schimb suspiciunile legate de consumul de cafea si de mate la temperaturi normale, scrie AFP.

"Aceste rezultate lasa sa se creada ca un consum de bauturi foarte calde este o cauza probabila a cancerului de esofag si ca temperatura, mai degraba decat bauturile in sine, pare sa fie cauza", a afirmat Christopher Wild, directorul Centrului international de cercetari asupra cancerului (CIRC/IARC).

Bauturile foarte calde sunt cele consumate la temperaturi de 65 grade Celsius sau mai mult, potrivit CIRC.

Studii efectuate in China, Iran, Turcia si in tarile Americii de Sud, unde ceaiul sau mate sunt consumate traditional foarte fierbite (circa 70 grade C), au aratat ca riscul cancerului de esofag creste odata cu temperatura la care bautura este consumata.

"Temperaturile normale pentru cafea si ceai in tarile europene si in America de Nord sunt sub acest nivel. Cafeaua si ceaiul sunt consumate sub 60 de grade", explica Dr Dana Loomis, epidemiolog la CIRC.

Cafeaua, una dintre bauturile cele mai consumate din lume, nu mai este considerata "posibil cancerigena", la capatul unei reevaluari pe baza a "peste 1.000 de studii la om si animale", care nu au condus la "nicio dovada concludenta de efect cancerigen".