Presedintele venezuelean Nicolas Maduro a anuntat marti ca guvernul sau va incepe o "noua etapa de dialog" cu Statele Unite, in timp ce tara sud-americana trece printr-o grava criza si Washingtonul si Caracas nu mai au ambasadori respectivi din 2010, informeaza Agerpres.

Statele Unite "au propus ca noi sa incepem o noua etapa de dialog", inclusiv "imediat o serie de intalniri la inalt nivel", a declarat Maduro intr-un discurs la televiziune. "Sunt de acord", a adaugat liderul socialist, amenintat in prezent cu o procedura de referendum pentru a fi revocat, lansata de opozitie, noteaza AFP.

In timp ce, cele doua tari nu mai au ambasadori din 2010 pe fondul disputelor cu privire la drepturile omului, liderul socialist s-a declarat "gata sa numeasca ambasadori si sa regularizeze relatiile" cu Statele Unite. Maduro s-a exprimat dupa o intalnire intre ministrii de externe ai celor doua tari, Delcy Rodriguez si John Kerry, la Santo Domingo (Republica Dominicana) pe marginea Adunarii Generale a Organizatiei Statelor Americane (OSA).

"Am discutat despre referendumul de revocare", a explicat secretarul de stat american presei. "Am incercat sa le spunem ca ei trebuie sa raspunda, aratand deschidere si respectand propria lege".

Cei doi responsabili au convenit asupra unei viitoare vizite in Venezuela a subsecretarului de stat Thomas Shannon pentru a a avansa dialogul bilateral.

"Cred ca este mai constructiv un dialog decat izolarea", a estimat John Kerry, in timp ce opozitia continua sa avertizeze asupra riscurilor de explozie sociala in aceasta tara asfixiata economic.

Mai devreme in timpul zilei, el a evocat in fata celor 34 de state membre OSA "situatia profund preocupanta a Venezuelei", chemand guvernul socialist "sa elibereze prizonierii politici, sa respecte libertatea de exprimare si sa puna capat penuriei de alimente".