Seful delegatiei europene in Turcia, Hansjoerg Haber, a demisionat ca urmare a comentariilor considerate nepotrivite de catre autoritatile turce in legatura cu acordul privind migratia incheiat pe 18 martie intre Ankara si Uniunea Europeana, relateaza AFP.

''Confirmam faptul ca ambasadorul a demisionat'', a declarat o purtatoare de cuvant a reprezentantei UE in Turcia, potrivit AFP. ''Nu suntem in pozitia de a comenta motivele (demisiei) in acest moment'', a declarat la randul sau un oficial al delegatiei UE de la Ankara, citat de Reuters.

Comisia Europeana nu a facut deocamdata nici un comentariu, anunta Agerpres.

In mai, Hansjoerg Haber, diplomat german, a fost convocat la sediul Ministerului de Externe turc in legatura cu comentariile sale despre acordul privind migratia. Oficialii turci s-au simtit ofensati de faptul ca Haber a folosit un proverb german, deloc flatant, citat de presa locala, pentru a descrie cum a intrat in dificultate un plan pentru relaxarea restrictiilor in materie de vize pentru turcii care calatoresc in Europa, plan ce face parte din acordul UE-Ankara privind migratia.

''Avem un proverb: 'Sa incepi ca un turc si sa inchei ca un german'. Dar aici s-a intamplat invers. S-a inceput ca un german si s-a incheiat ca un turc'', a declarat presei in acea vreme Haber, potrivit Deutsche Welle (DW).

Ministrul turc pentru afaceri europene, Volkan Bozkir, l-a convocat pe Haber pentru a da explicatii, estimand ca declaratiile sale nu sunt potrivite pentru un diplomat. ''Nici un ambasador nu are dreptul sa umileasca poporul unei tari in care el se afla si sa spuna ceva despre presedintele sau. Aceasta este prima regula a diplomatiei'', afirma Bozkir, citat de DW.

Reuters aminteste ca Turcia si UE discuta despre liberalizarea vizelor din 2013 si au convenit in martie a.c. sa continue cu aceasta chestiune in cadrul acordului destinat sa puna capat imigratiei ilegale din Turcia catre UE. Dar negocierile stagneaza de cand Bruxellesul a insistat ca Ankara trebuie sa-si reformeze legislatia antiterorista dura, pentru a fi reluat un alt domeniu al acordului, cel referitor la continuarea negocierilor de aderare a Turciei la UE. Ankara a afirmat insa ca aceasta este in afara problemei.