Premierul sarb desemnat, Aleksandar Vucici, un fost ultra-nationalist transformat in pro-european, si-a anulat vizitele programate la Bruxelles si in Statele Unite, dupa ce un ziar pro-guvernamental din Serbia a scris ca ambasadorii american si al UE alimenteaza protestele de strada impotriva sa, scrie New York Times.

Vucici ar fi trebuit sa se deplaseze in 21 iunie la Bruxelles pentru inaugurarea formala a negocierilor de aderare la UE si ulterior, spre finalul lunii iunie, in Statele Unite, pentru zborul inaugural al Air Serbia spre New York.

Vucici s-a intalnit luni cu ambasadorul SUA Kyle Scott si cu seful misiunii europene in Serbia, Michael Davenport. O declaratie de presa a guvernului publicata dupa intalnirea cu usile inchise nu a mentionat anularea vizitelor.

Decizia lui Vucici, anuntata de televiziunea de stat, vine pe fondul presiunilor in crestere efectuate de Rusia, un aliat traditional al sarbilor, fata de intentia Serbiei de a adera la UE si la NATO. Vucici a efectuat o vizita neanuntata in Rusia luna trecuta, unde s-a intalnit cu presedintele Vladimir Putin, in urma careia Kremlinul a cerut ca ministri pro-rusi sa fie inclusi in noul guvern sarb, dupa ce populistii conservatori condusi de Vucici au castigat alegerile din aprilie.

Serbia, care a refuzat sa se alature sanctiunilor occidentale impuse dupa criza din Ucraina, ramane ultimul aliat al Moscovei in Balcani.

Analistii cred ca Putin a insistat ca socialistii, condusi de actualul ministru de externe Ivica Dacici si pro-rusi, sa fie mentinuti in viitorul guvern.

Dacici a afirmat luni ca anularea vizitelor in UE si SUA reprezinta "un mesaj clar ca nu vom accepta standarde duble".

Informer Daily, un cotidian sarb apropiat de Vucici si considerat portavocea sa, a scris saptamana trecuta ca ambasadorii UE si SUA lucreaza activ la "radicalizarea" protestelor de strada, incercand sa aduca "haosul" in tara.

"Mi-e teama ca astfel de atacuri deschise impotriva ambasadorilor UE si SUA reprezinta inceputul unei confruntari deschise cu UE si Occidentul in general", a spus analistul de politica externa Bosko Jaksici. Acesta noteaza ca schimbarea brusca a atitudinii pro-europene a lui Vucici a intervenit dupa intalnirea-surpriza cu Putin.

Ambasadorii UE si SUA au negat vehement ca ar avea vreo legatura cu recentele proteste de strada din Belgrad. Oamenii protesteaza impotriva demolarii unei zone verzi si boeme din capitala, pentru a face loc unui proiect imobiliar finantat de Emiratele Arabe Unite si sustinut de Vucici.