Consiliul de Securitate al ONU "a condamnat in termenii cei mai fermi posibili atentatul terorist" de la Orlando in Statele Unite, care a facut duminica 49 de morti si 53 de raniti intr-un club gay din acest oras, informeaza AFP, citata deAgerpres.

Declaratia unanima luni a celor 15 membri ai Consiliului remarca faptul ca victimele acestui masacru au fost "luate la tinta din cauza orientarii lor sexuale".

Potrivit unor diplomati, publicarea acestei declaratii, propusa de Statele Unite, a fost intarziata de reticenta Rusiei si Egiptului, care au contestat aceasta formulare, noteaza France Presse.

Consiliul isi exprima "profunda simpatie" fata de familiile victimelor si guvernul Statelor Unite.

El reafirma ca "terorismul sub toate formele sale este una dintre cele mai grave amenintari la adresa pacii si securitatii internationale".

Gruparea Statul Islamic (SI) a confirmat luni la radioul sau revendicarea masacrului de la Orlando, care a provocat un val de soc si indignare in intreaga lume.

Reprezentantul permanent adjunct al Statelor Unite la ONU, David Pressman, a criticat luni ONU, acuzand-o ca nu protejeaza suficient drepturile minoritatilor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si transsexuali).

"Sa ne unim in jurul principiului fundamental al respectarii demnitatii tuturor... si nu doar in condamnarea teroristilor", a pledat el la tribuna Adunarii Generale.

Adunarea Generala a refuzat luna trecuta acreditarea a douazeci de asociatii de aparare a minoritatilor sexuale care doreau sa participe la o conferinta privind lupta impotriva SIDA, sub presiunea Rusiei si tarilor musulmane care reprima homosexualitatea, aminteste AFP.