Un atacator inarmat cu un cutit a ucis un comandant de politie francez in fata casei sale luni seara, iar corpul partenerei acestuia - tot angajata a ministerului de interne - a fost gasit in locuinta. Agentia Amaq, legata de Statul Islamic, a spus ca atacul a fost realizat de un membru al gruparii teroriste.

Atacator terorist, ucis de fortele speciale in ParisFoto: Captura YouTube

Atacatorul, identificat drept Larossi Abballa, l-a injunghiat repetat pe comandantul de 42 de ani inainte sa se baricadeze in casa dintr-o suburbie pariziana. Acesta a fost impuscat mortal de unitatile de elita ale politiei dupa e negocierile au esuat.

Baietelul de trei ani ce fusese luat si el ostatic in casa este socat, dar nevatamat.

UPDATE 16.02Atacatorul isi declarase de curand loialitatea fata de seful Statului Islamic, a declarat procurorul Parisului Francois Molins.

Larossi Abballa le-a spus negociatorilor politiei inainte sa fie ucis cand casa a fost luata cu asalt, ca a raspuns apelului recent al sefului Statului Islamic Abu Bakr al-Baghdadi “de a omora toti ereticii la ei acasa cu familiile lor”, a spus Molins jurnalistilor.

13.48Politia franceza a retinut pentru a le chestiona doua persoane despre care se crede ca erau apropiate de atacatorul islamist, a declarat Reuters o sursa din politie.

Atacatorul fusese pus sub supraveghere iar recent incepuse ascultarea telefonului acestuia, fara niciun rezultat, a adaugat sursa citata.

9.25Uciderea politistului si a partenerei sale a fost “un atac terorist”, a spus purtatorul de cuvant al guvernului francez, Stephane Le Foll.

“Un abject act de terorism”, a declarat si ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve, dupa o intalnire de urgenta cu presedintele Francois Hollande.

9.10 Presupusul asasin al politistului a fost un barbat de 25 de ani, Larossi Abballa, condamnat in 2013 pentru implicarea intr-o retea jihadista care actiona intre Franta si Pakistan, au spus marti surse apropiate situatiei, citate de AFP. Judecat alaturi de sapte inculpati, el a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru "asociere infractionala in vederea pregatirii actelor de terorism", a adaugat sursa. Barbatul, care a fost impuscat de politie, era originar din Mantes-la-Jolie, la 60 de km de Paris.

7.00Potrivit unor surse concordante, atacatorul a afirmat ca actioneaza in numele gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) in timpul negocierilor cu RAID. Martori au relatat anchetatorilor ca el ar fi strigat "Allah Akbar" atacandu-l pe politist, adauga Reuters.

Atacatorul, neidentificat, s-a baricadat in casa politistului de 42 de ani dupa ce l-a ucis. El a fost impuscat mortal de membrii unitatii de elita a politiei RAID, dupa ce negocierile au esuat, scrie Reuters.

Politia a gasit de asemenea in casa corpul unei femei, iar un baietel in varsta de 3 ani a fost scos din casa nevatamat de trupele RAID care au luat cu asalt casa. Femeia era "cel mai probabil sotia" politistului, a declarat procurorul Vincent Lesclous, citat de Reuters.

Crima a avut loc in suburbia Parisului Magnanville, la 50 km de capitala franceza si la 20 km de Les Mureaux unde era stationat ofiterul de politie.

La scurt timp dupa atac, Lesclous a declarat: "Nu avem vreo certitudine despre motivatiile" atacatorului.

Daca se confirma ca jihadistii Stat islamic sunt in spatele acestor crime, acesta ar fi primul atac militant pe teritoriul francez dupa ce guvernul a impus starea de urgenta in urma atacurilor din noiembrie de la Paris, in care au murit 130 de persoane.