Alianta Nord-Atlantica va trimite circa 4.000 de militari suplimentari in Polonia si in tarile baltice, pentru descurajarea Rusiei, a anuntat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Decizia va fi luata oficial marti, printr-un vot al ministrilor Apararii din statele membre NATO, a explicat Jens Stoltenberg, potrivit Mediafax, care citeaza Associated Press. Estonia, Letonia, Lituania si Polonia cer de mult timp consolidarea prezentei militare NATO, pentru descurajarea Rusiei.

Jens StoltenbergFoto: AGERPRES

"Alianta Nord-Atlantica a luat masuri solide pentru protejarea natiunilor noastre si pentru a contribui la stabilitatea regionala. Dar provocarile continua. De aceea, trebuie sa avem masuri pe termen lung. Am stabilit avansarea prezentei in partea de est a Aliantei. Acum discutam dimensiunile, scopul si componenta fortei militare. La recomandarile expertilor nostri, se va decide mobilizarea a patru batalioane in tarile baltice si in Polonia. Aceasta decizie va transmite un semnal clar: ca Alianta este pregatita sa apere orice aliat", a declarat Jens Stoltenberg.

Statele Unite ar putea solicita implicarea Canadei pentru a contribui, alaturi de Marea Britanie si Germania, la suplimentarea efectivelor NATO in Europa de Est, in contextul in care aliatii europeni sunt reticenti, afirmau saptamana trecuta surse diplomatice. In pofida demonstratiilor de forta prin organizarea de exercitii militare in Europa de Est, Alianta Nord-Atlantica pregateste si stationarea a 4.000 de militari suplimentari, prin rotatie, in Polonia si tarile baltice, pentru descurajarea Rusiei. Pana acum, la noua forta militara au anuntat participarea Statele Unite, Marea Britanie si Germania, fiecare cu cate 1.000 de militari. Washingtonul cauta inca un aliat care sa trimita 1.000 de militari in statele est-europene, dar tarile europene sunt reticente sa contribuie. "Aliatii europeni au motive sa nu se implice. Sunt deja implicati in alte operatiuni, in Europa, in Africa, in Afganistan. Pur si simplu nu mai au fonduri", a declarat recent un diplomat NATO.

"Exista disensiuni in cadrul NATO. Unii aliati cred ca trupele trebuie suplimentate pe flancul sudic", dezvaluie Sophia Besch, analist la Centrul pentru Reforma Europeana (CER), cu sediul la Londra. "Summitul NATO de la Varsovia va fi ultimul din mandatul presedintelui Barack Obama, iar Statele Unite vor sa fie un succes. Se vor asigura ca va fi gasita a patra tara care sa contribuie, posibil Canada", a precizat un diplomat polonez.

Statele Unite au anuntat in martie ca vor trimite militari suplimentari in Europa de Est, cel mai probabil inclusiv in Romania, incepand din anul 2017, in contextul masurilor de garantare a securitatii pe fondul actiunilor Rusiei. Pentagonul a alocat un buget suplimentar de 3,5 miliarde de dolari pentru o prezenta militara permanenta in Romania, Polonia, Estonia, Lituania si Letonia. Decizia suplimentarii capabilitatilor militare americane in Europa de Est are rolul de a oferi garantii de securitate aliatilor NATO in contextul activitatilor militare ale Rusiei.

Alianta Nord-Atlantica trebuie sa transforme patrulele aeriene din zona Marii Baltice intr-o forta care sa poata apara tarile baltice in caz de razboi, afirma in martie generalul american Philip Breedlove, la acea vreme comandantul in exercitiu al fortelor NATO din Europa, in ceea ce era un avertisment adresat Rusiei.