Atacul armat comis in zorii zilei de duminica intr-un club de noapte gay din orasul american Orlando, statul Florida, cel mai sangeros din istoria Statelor Unite, s-a soldat cu 50 de morti si aproximativ 53 de raniti, potrivit unui nou bilant anuntat de primarul orasului, Buddy Dyer. Autorul masacrului, care a fost ucis in schimbul de focuri cu fortele de elita, a fost identificat drept Omar Mateen, un cetatean american de origine afgana, nascut in 1986, potrivit posturilor de televiziune CBS si NBC, citate de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 22.22Atacatorul a fost investigat de doua ori de FBI, prima data in 2013, iar apoi in 2014, dupa ce a vorbit cu prietenii despre legaturile sale teroriste.

UPDATE 21.28Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atac, informeaza agentia Amaq, cunoscuta ca avand legaturi cu gruparea terorista

UPDATE 21.20 Barack Obama a calificat cea mai mare crima in masa din istoria SUA drept „un act de terorare” si „un act de ura”, spunand ca masacrul celor 50 de persoane a fost un atac la adresa tuturor americanilor - Reuters

UPDATE 20.08Atacatorul a sunat la politie si a jurat loialitate Statului Islamic inainte de masacru – NBC News

UPDATE 19.20 Congressmanul american Schiff a spus ca, potrivit politiei locale, atacatorul si-a declarat loialitatea fata de Statul Islamic. Alti oficiali au spus anterior ca nu exista nicio legatura directa a acestuia cu SI sau alte grupari teroriste.

Pe de alta parte, Casa Alba a anuntat ca presedintele Obama va sustine o declaratie pe tema atacului.

UPDATE 19.00 Atacul "n-are nimic de-a face cu religia", afirma tatal suspectului

"Acest atac n-are nimic de-a face cu religia", a afirmat Mir Seddique, tatal lui Omar Seddique Mateen (identificat de presa americana drept autorul masacrului), el explicand pentru postul NBC ca fiul sau se infuriase cu ceva timp in urma vazand doi barbati sarutandu-se in fata sotiei si copilului sau.

"Noi nu eram la curent cu nimic. Suntem socati precum toata tara", a adaugat tatal suspectului, dupa ce a prezentat scuze in numele familiei sale.

UPDATE 17.55 Autoritatile americane sunt convinse ca, la acest moment, "nu mai exista nicio alta amenintare", a precizat un oficial din cadrul FBI, Ron Hopper.

In schimb, reprezentantul politiei federale a refuzat sa confirme identitatea atacatorului, prezentat de televiziuni drept Omar Mateen, cetatean american de origine afgana, nascut in 1986.

UPDATE 17.45 Atacul armat comis duminica dimineata in clubul Pulse, cel mai sangeros din istoria Statelor Unite, s-a soldat cu 50 de morti si aproximativ 53 de raniti, potrivit unui nou bilant anuntat de primarul orasului, Buddy Dyer, transmite AFP.

Din cauza amplorii atacului armat, primarul orasului Orlando a cerut guvernatorului statului Florida sa instituie stare de urgenta, asa cum el a facut in oras, ceea ce ii permite sa mobilizeze resurse suplimentare.

Autoritatile au permis unui imam local sa intervina in cursul unei conferinte de presa, iar acesta a facut apel la calm si a cerut populatiei si presei sa nu traga concluzii pripite privind motivele atacatorului.

UPDATE 17.25 Atacatorul, identificat drept Omar Mateen, american de origine afgana (presa)

Autorul masacrului din clubul de noapte Pulse din Orlando a fost identificat drept Omar Mateen, un cetatean american de origine afgana, nascut in 1986, potrivit posturilor de televiziune CBS si NBC, citate de AFP.

Politia locala a deschis o ancheta pentru acte de terorism, iar politia federala informase anterior cu privire la "simpatiile" autorului masacrului - unul dintre cele mai sangeroase atacuri armate din SUA - pentru miscarea islamica.

Politia nu a anuntat inca oficial identitatea atacatorului, care, potrivit presei, locuia la circa 200 de kilometri sud-est de Orlando, in orasul Port Saint Lucie.

De asemenea, potrivit relatarilor posturilor de televiziune, Omar Mateen, care a fost ucis in schimbul de focuri cu fortele de elita, nu avea cazier judiciar.

UPDATE 17.00 Atacatorul din clubul de noapte din Orlando ar fi avut "inclinatii spre ideologia islamista radicala" (FBI)

Atacatorul din clubul de noapte din Orlando, unde au murit cel putin 20 de persoane si 42 au fost ranite, ar fi avut "inclinatii spre ideologia islamista radicala", sustine un reprezentant FBI, luand in considerare ipoteza unui atac terorist, potrivit BBC News.

"Avem anumite indicii ca acest individ ar fi avut inclinatii spre ideologia islamista radicala", a declarat Ronald Hopper din cadrul FBI, potrivit Mediafax.

Un purtator de cuvant din cadrul FBI a declarat ca autoritatile investigheaza daca atacul de duminica este un act terorist, unul intern sau organizat de vreo grupare internationala.

De asemenea, autoritatile investigheaza si daca barbatul a actionat singur sau daca a avut complici.

Potrivit sefului politiei din Orlando, atacatorul ar fi avut asupra sa o mitraliera si un pistol, dar si un dispozitiv atasat de corp.

El a mai precizat ca atacul a fost bine organizat si planuit, dar nu din respectiva zona.

Atacatorul a fost impuscat mortal in schimburile de focuri cu fortele de ordine, dar inainte a tinut si ostatici. In confruntari, a fost ranit si un politist.

UPDATE 15.00Cel putin 20 de persoane au fost ucise in atacul armat comis in clubul de noapte, a anuntat politia

UPDATE 12.57Atacatorul este mort, a anuntat politia din Orlando

UPDATE: Mai multe persoane sunt ranite, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul politiei locale.

"Exista raniti, pentru moment nu stim daca sunt si persoane decedate", a afirmat el.

Reuters precizeaza de asemenea ca politia din Orlando a cerut, intr-un mesaj pe Twitter, ca oamenii "sa stea departe de zona" incidentului.

Un atac armat a fost raportat duminica dimineata intr-un club de noapte din orasul american Orlando, statul Florida, iar atacatorul ar fi luat ostatici, relateaza BBC News.

Potrivit sursei citate, incidentul a avut loc in Pulse Club, un club de noapte gay din oras. Pe pagina de Facebook a clubului a fost postat urmatorul mesaj: "Toata lumea sa iasa din Pulse si sa fuga".

Imagini video distribuite pe retelele de socializare aratau persoane ranite ce primeau ingrijiri la fata locului.

Nu au fost transmise deocamdata informatii oficiale cu privire la incident, precizeaza BBC.

Stewart Moore, un reporter de la o televiziune locala, a scris pe Twitter ca o sursa i-a precizat ca peste 20 de persoane au fost impuscate.

El mai afirma ca atacatorul se afla in continuare in interiorul clubului, tinand oameni ostatici, si exista temeri ca ar avea asupra sa o bomba.

Fotografiile postate pe retelele sociale arata zeci de vehicule ale serviciilor de urgenta intervenind la fata locului.