Vicecancelarul german Sigmar Gabriel i-a comparat pe membrii partidului anti-imigratie Alternativa pentru Germania (AfD) cu nazistii intr-un comentariu publicat duminica, afirmand ca unii dintre ei vor sa duca inapoi societatea germana in anii '60, relateaza Agerpres.

Sigmar Gabriel (foto arhiva)Foto: Agerpres/EPA

Intr-un interviu pentru grupul media Funke, Gabriel a spus ca AfD, care a provocat dezaprobare in clasa politica cu o serie de remarci despre migranti si musulmani in ultimele luni, incearca sa provoace o reactie.

"Tot ce spun ei, am auzit deja - ca sa fiu clar - de la propriul meu tata, care a fost nazist pana la ultima suflare", a spus Gabriel in interviul pentru grupul care detine, printre altele, ziarele Berliner Morgenpost si Hamburger Abendblatt.

Sprijinul public a crescut in Germania pe fondul nemultumirii fata de politica usilor deschise pentru refugiati a Angelei Merkel, care a adus in tara anul trecut in jur de 1,1 milioane de migranti. AfD are acum reprezentanti in adunarile regionale din opt dintre cele 18 landuri si in sondajele nationale este cotata la circa 15%.

Luna trecuta, vicepresedintele AfD Alexander Gauland a provocat o furtuna afirmand ca germanii nu ar vrea sa-l aiba ca vecin pe internationalul Jerome Boateng, care s-a nascut la Berlin, dar are un tata ghanez.

Liderul AfD Frauke Petry si-a cerut scuze fata de Boateng, dar ea insasi a provocat controverse in acest an cand a declarat ca politistii ar trebui sa primeasca permisiunea de a face uz de arma impotriva imigrantilor ilegali.

Sigmar Gabriel a spus ca membrii AfD se opun valorilor liberale si cosmopolite ale Germaniei moderne.

"Ei vor sa ne intoarcem inapoi la vechea republica vest-germana a anilor '60, cand femeile erau casnice, iar strainii, homosexualii si lesbienele trebuiau sa fie invizibili, iar seara la bere se cantau vechi cantece militaresti", a spus liderul SPD.

AfD a apreciat ca afluxul de musulmani din Siria, Irak si Afganistan face ca "islamizarea Germaniei" sa fie un real pericol.

In mai, partidul si-a anuntat sprijinul pentru un manifest care sustine ca islamul nu este compatibil cu constitutia Germaniei si care cere interzicerea minaretelor si a valului islamic.