Liderul al Qaeda, Ayman al-Zawahri, si-a anuntat, printr-un mesaj audio, loialitatea fata de noul lider al talibanilor afgani, care a fost numit luna trecuta, dupa ce predecesorul sau a fost ucis de o drona americana, transmite Reuters.

Ayman al-Zawahri si Osama bin Laden (Imagine de arhiva)Foto: Agerpres

Veteranul militant islamist a devenit liderul al Qaeda dupa ce militarii Navy Seals l-au ucis pe Osama bin Laden in 2011 in Pakistan. Se crede ca se ascunde in regiunea granitei afgano-paskistaneze, avand cartierul general acolo de la sfarsitul anilor ’90.

Autenticitatea inregistrarii nu a fost inca verificata, precizeaza Reuters.

Haibatullah Akhundzada, un invatat islamist ca fost unul dintre locotenentii fostului lider, mollahul Akhtar Mansour, a fost numit sef la cateva zile dupa ce Mansour a fost ucis de un atac cu o drona americana intr-o zona izolata din Pakistan.

De cand al-Zawahri, un medic devenit militant, i-a succedat lui bin Laden, al Qaeda a pierdut teren in fata Statului Islamic in privinta rolului de lider al miscarii jihadiste globale.

Unii comandanti afgani s-au rupt de talibani pentru a oferi sprijin Statului Islamic, desi acesta opereaza in principal in Irak si Siria si este activ in parti ale Africii de Nord.

Cititi siFamilia taximetristului ucis impreuna cu liderul talibanilor afghani a depus plangere penala impotriva guvernului SUA, pentru crima