Cancelarul german Angela Merkel a sustinut vineri ideea ca acordul dintre UE si Turcia privind stavilirea fluxului migrator sa fie transpus in intelegeri asemanatoare cu alte state, ea solicitand totodata o implicare sporita a blocului comunitar in solutionarea conflictelor din zona Marii Mediterane, transmite agentia EFE, citata de Agerpres.

Angela MerkelFoto: Agerpres

In interventia sa la un congres al oamenilor de afaceri germani, sefa guvernului de la Berlin si-a manifestat astfel sprijinul fata de o recenta propunere a Comisiei Europene pentru incheierea de acorduri privind migratia cu unele state din bazinul Marii Mediterane, zona pe unde trec migrantii din Africa si Orientul Mijlociu care incearca sa ajunga in vestul Europei.

"Inca mai sunt multe de facut pe coasta africana", a subliniat Merkel, referindu-se concret la Libia, Maroc, Algeria si Egipt, printre altele. Ea a recunoscut ca Europa trebuie sa-si apere frontierele externe pentru a putea functiona corespunzator si pentru a-si putea pastra atat piata comuna, cat si spatiul de libera circulatie Schengen.

Problemele trebuie solutionate "la frontiera externa" a UE, nu in interiorul ei, a continuat Angela Merkel, facand astfel aluzie la situatia de la granita dintre Italia si Austria, in pasul Brenner din Muntii Alpi, controlata strict de autoritatile austriece pentru a preveni patrunderea migrantilor.

Acordul incheiat de UE si Ankara prevede in principal returnarea catre aceasta din urma a migrantilor ajunsi in Grecia, in schimbul preluarii de catre statele UE a 72.000 de refugiati sirieni direct din Turcia, un ajutor financiar european de pana la 6 miliarde de euro acordat guvernului de la Ankara pentru refugiati si apropierea Turciei de blocul european prin liberalizarea regimului de vize si accelerarea procesului de aderare a Turciei la blocul comunitar.

Comisia Europeana a propus marti incheierea de acorduri privind stavilirea fluxului migrator si cu statele de origine si de tranzit ale imigrantilor, referire la statele africane de unde provin o mare parte a migrantilor ajunsi in Europa.

Spre deosebire de migrantii veniti din Siria, majoritatea africanilor care pornesc catre tarile Uniunii Europene sunt motivati doar de traiul mai bun din Europa, astfel ca ei sunt imigranti economici care in mod normal ar trebui expulzati.

Insa tarile lor de origine nu coopereaza in demersurile de repatriere, astfel ca executivul comunitar a propus marti un mecanism ce cuprinde stimulente (investitii), dar si penalizari (reducerea ajutoarelor pentru dezvoltare), in speranta ca astfel va determina aceste tari sa ia masuri pentru a controla fluxurile migratiei ilegale.