Japonia a observat joi dimineata prezenta unei nave a Marinei chineze in vecinatatea unor insule aflate in disputa, o incursiune fara precedent care a determinat autoritatile nipone sa il convoace pe ambasadorul Chinei pentru a protesta, relateaza AFP, citat de Agerpres.

"In jurul orelor 00.50 (miercuri, 15.50 GMT), un vas al Marinei chineze a patruns in apropiere de apele teritoriale ale Insulelor Senkaku", a declarat un comunicat al Ministerului de Externe de la Tokyo, referindu-se la acest teritoriu administrat de Japonia, dar revendicat si de China sub numele de Diaoyu.

Cele doua tari au frecvent dispute legate de aceste insule nelocuite. Relatiile lor s-au deteriorat in septembrie 2012 cand Japonia a nationalizat unele dintre aceste insule.

Cu toate ca intre timp au fost luate masuri pentru imbunatatirea relatiilor, tensiuni apar din timp in timp, iar nave ale pazei chineze de coasta se apropie uneori de aceste insule, dar este pentru prima data, potrivit presei, cand a fost observata o nava a Marinei.

Adjunctul ministrului japonez de externe l-a convocat pe ambasadorul chinez Cheng Yonghua in jurul orelor 02.00. El si-a exprimat "profunda ingrijorare si a protestat, cerand plecarea imediata a navei", potrivit comunicatului ministerului.

Vasul a parasit zona joi in jurul orelor 03.10 (miercuri, 18.10 GMT), a informat presa locala. Potrivit agentiei de presa Kyodo, citand o sursa anonima, diplomatul chinez a sustinut ca nava avea dreptul sa navigheze in apele respective.

In acelasi timp, trei nave militare ruse au fost vazute in zona, au mai informat mass-media nipone.