Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat miercuri la Moscova ca un tanc al statului evreu capturat in 1982 in Liban si care urmeaza sa fie restituit de Rusia Israelului va putea servi ca memorial familiilor soldatilor disparuti, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Tancul a fost capturat de fortele siriene in cursul luptei de la Sultan Yacoub, in cursul interventiei israeliene in Liban, si apoi livrat Rusiei.

Trei soldati israelieni sunt dati disparuti, presupusi morti, dupa aceasta lupta, desi nu este sigur ca se aflau in tancul respectiv, potrivit presei israeliene.

"Sunt 34 de ani de cand ii cautam pe luptatorii nostri si nu ne vom opri pana cand nu se vor odihni intr-un mormant evreiesc in Israel", a declarat Benjamin Netanyahu cu prilejul unei ceremonii organizate la muzeul unde se afla tancul.

Familiile celor trei soldati "vor avea acum acest tanc, un vestigiu al luptei de la Sultan Yacoub pe care il vor putea vizita", a afirmat prim-ministrul, potrivit postului national de radio israelian.

"Il vor putea atinge si atinge memoria fiilor lor", a mai spus el.

Pana in prezent, nu a fost stabilita vreo data pentru revenirea acestui tanc in Israel.

"Profit de aceasta ocazie pentru a-i multumi calduros presedintelui (rus Vladimir) Putin pentru gest sau umanitar", a adaugat Benjamin Netanyahu.

Premierul israelian a sosit luni la Moscova pentru o vizita de doua zile, a treia incepand din luna septembrie.

Discutiile din ultimele luni s-au referit in special la razboiul din Siria, unde Rusia sprijina militar regimul.

La randul sau, Israelul se opune presedintelui Bashar Al-Assad, insa incearca sa isi pastreze neutralitatea in conflict, in care este puternic implicat inamicul sau declarat, miscarea siita libaneza Hezbollah care sustine regimul de la Damasc.