Rusia incearca sa destabilizeze UE, a avertizat miercuri presedintele bulgar Rosen Plevneliev, in fata Parlamentului European, care considera ca actuala criza ucraineana a marcat intrarea intr-o perioada de "pace rece", potrivit AFP.

Intr-un discurs pro-european, foarte aplaudat de eurodeputatii reuniti la Strasbourg, Plevneliev a criticat deschis Moscova, care "nu sustine principiile ordinii internationale".

"Kremlinul se opune noua si incearca sa destabilizeze UE (...) incearca sa distruga fundamentele UE, care sunt unitatea, solidaritatea si statul de drept", a declarat seful statului bulgar, in opinia caruia aceste provocari au stopat procesul de extindere al UE.

"Ucraina a fost un punct de cotitura. Am intrat intr-o noua faza, pe care o calific drept pace rece", a continuat el. "Pace, pentru ca nimeni nu vrea un razboi, dar pace rece pentru ca ceea ce vedem este o confruntare a metodelor din timpul Razboiului Rece".

"Mergem spre o noua conferinta de la Yalta ? Daca Vestul va permite asta, va fi o rusine istorica", a subliniat Plevneliev, inainte de a exclama: "Crimeea este Ucraina si Ucraina este Europa".

Presedintele bulgar a pledat pentru o integrare "cat mai rapida posibil" a tarii sale in spatul Schengen, in conditiile in care Bulgaria a demonstrat in fata afluxului de migranti ca "apara granitele externe ale UE de o maniera profesionista si eficienta".

"Indiferent de rezultatul referendumului britanic (din 23 iunie privind o eventuala iesire din UE), dezbaterea asupra unei Europe cu mai multe viteze va continua", crede el.