Pana de curent la nivel national ce a lovit marti Kenya a fost cauzata de o maimuta ce a actionat un releu la un transformator de la o hidrocentrala, ducand la pierderea a peste 180 de megawati din retea, a informat producatorul de energie KenGen, citat de Reuters.

Maimuta vinovata de pana de curent nationala din KenyaFoto: Captura YouTube

Distribuitorul Kenya Power si KenGen au spus ca furnizarea de electricitate a fost oprita la 11.30 dimineata dupa o defectiune tehnica la statia de energie electrica Gitaru Hydro.

"O maimuta a urcat pe acoperisul statiei Gitaru, a cazut pe un transfromator, si l-a declansat. Asta a fortat alte unitati de la statia de energie electrica sa se declanseze in suprasarcina ceea ce a dus la pierderea a peste 180 MW de la aceasta centrala, ceea ce a dus o pana de curent nationala", a transmis KeyGen printr-un comunicat de presa de marti seara.

"Instalatiile KenGen sunt protejate de garduri electrice ce tin departe anmalele salbatice. Regretam acest incident izolat iar compania cauta modalitati de a intari si mai mult securitatea la centralele de producere a energiei", a mai spus compania.

KenGen a facut publica si o imagine cu maimuta, ce pare sa fi scapat nevatamata. Potrivit fotografiei, pare sa fie o maimuta vervet, scrie BBC.