Euroscepticismul este in crestere in intreaga Europa, arata un nou sondaj, cu putin mai mult de doua saptamani inainte ca britanicii sa decida daca sa ramana in Uniunea Europeana. Cu toate acestea, raportul Pew Research Center a constatat ca o mica majoritate - o medie de 51% dintre respondenti din 10 tari UE - sustine inca apartenenta la blocul comunitar, scrie BBCNews online.

42% doresc ca mai multa putere sa revina capitalelor lor nationale.

Rezultatele sondajului Pew Research Center arata o majoritate nefavorabila fata de UE in Grecia (71%) si Franta (61%). Si un declin abrupt in favoarea UE in Franta (in scadere cu 17 procente procentuale din 2015 pana in 2016) si Spania (in scadere cu 16 procente in aceeasi perioada). In Marea Britanie, sprijinul pentru UE a scazut cu opt procente, iar in Italia cu sase.

In cinci din cele sase natiuni unde s- afacut sondajul atat in 2015 cat si in 2016, procentul de favorabilitate fata de UE a scazut.

Un alt sondaj a aratat ca cei mai multi europeni doresc ca Marea Britanie sa ramana in UE. Iar un sondaj printre britanici, a constatat ca 41% sprijina ramanerea in cadrul blocului de 28 de membri, in comparatie cu 43% care sunt in favoarea plecarii.

Marea Britanie organizeaza un referendum la 23 iunie prin care cetatenii urmeaza sa decida daca raman in cadrul Uniunii Europene.