Candidatii care copiaza la examenele de admitere la universitatile din China din acest an ar putea risca, in premiera, sa fie arestati, a anuntat marti presa de stat, citata de Reuters. Este cea mai noua tentativa a guvernului chinez de a rezolva problema generalizata a trisatului la examenele extrem de competitive.

China: Examene de admitere la universitateFoto: Captura CCTV

Trisorii ar putea primi pana la 7 ani de inchisoare. Totodata, nu li se va mai permite sa ia parte la niciun alt examen national timp de 3 ani. Incriminarea trisatului ar urma sa se faca printr-un amendament la Codul Penal chinez, precizeaza Xinhua.

"Autoritatile educationale cred ca, prin amenintarea candidatilor cu perspectiva unor pedepse dure, va fi protejata corectitudinea testelor, vazute pe scara larga drept o parte importanta a justitiei sociale", adauga tabloidul Global Times.

Ministrul Educatiei si politia au facut apeluri repetate catre guvernele locale sa ia masuri serioase in aceasta privinta, si au fost impuse masuri care vizeaza utilizarea dispozitivelor wireless pentru a copia si problema persoanelor care se substituie adevaratilor candidati si dau examenul in locul lor, continua Xinhua.

Examenele universitare, care au inceput marti in intreaga China, reprezinta un moment foarte stresant pentru tara, in conditiile in care milioane de studenti concureaza pentru un numar limitat de locuri in universitati.

Anul acesta, 9,4 milioane de absolventi de liceu sunt asteptati sa dea examenul de admitere, cunoscut in China drept "gaokao".