Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a spus omologului sau finlandez ca Moscova va lua masuri, nespecificate, pentru a raspunde la intensificarea activitatii NATO in regiunea baltica, aratand totodata ca este deranjat de faptul ca Helsinki gazduieste manevre ale Aliantei Nord-Atlantice, relateaza Reuters.

Serghei LavrovFoto: AGERPRES

Lavrov a facut aceste declaratii, luni, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Moscova alaturi de omologul sau finlandez Timo Soini, in aceeasi zi in care NATO a inceput Baltops 16, un exercitiu naval anual, care in acest an se desfasoara pentru prima pe teritoriul Finlandei.

"Nu ne ascudem atitudinea negativa fara de miscarea infrastructurii militare a NATO inspre frontierele noastre, fata de atragerea unor noi state in activitatea militara a blocului", le-a spus Lavrov reporterilor.

"Vom invoca dreptul suveran al Rusiei de a-si garanta securitatea prin masuri proportionale la riscurile actuale. Sunt increzator ca prietenii si vecinii nostri finlandezi inteleg de asemenea acest lucru", a adaugat ministrul rus.

Lavrov, care a mai spus ca nu vede amenintari in regiunea baltica care sa justifice militarizarea zonei, nu a oferit si alte detalii.

La randul sau, Timo Soini a declarat in cadrul aceleiasi conferinte de presa ca exercitiile militare precum cel lansat luni ajuta la intarirea capacitatii militare a Finlandei si "nu sunt indreptate impotriva nimanui".

El a mai spus ca Finlanda, care nu este membra NATO, ia foarte in serios "provocarile de securitate" cu care se confrunta, cooperand strans cu NATO si aprofundand cooperarea cu Suedia vecina.

"Acest gen de chestiuni pot fi discutate in mod deschis", a afirmat ministrul finlandez de externe. "Finlanda ia in mod independent acest gen de decizii si bineinteles ca obiectivul nostru este in prezent securitatea noastra. Nu exista alte obiective", a mai aratat el.