Campania pentru ca Marea Britanie sa paraseasca Uniunea Europeana a ajuns la un avans de 4-5 procente inainte de referendumul din 23 iunie, potrivit sondajelor online realizate de ICM si YouGov, cifre ce au trimis lira sterlina la minimul ultimelor trei saptamani fata de dolar, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sondajul ICM pe 1.741 de persoane, realizat intre 3 si 5 iunie arata ca 48% ar vota pentru Brexit, fata de 47% cu o saptamana inainte, in timp ce 43 de procente sunt pentru ramanere, cu 1% mai putin decat in cercetarea anterioara.

Cele noua procente ramase sunt reprezentate de nehotarati.

Sondajul YouGov facut pe 3.495 de britanici in intervalul 1-3 iunie arata ca 45% ar opta pentru plecarea din blocul comunitar, comparativ cu 40% cu o luna in urma.

41% dintre respondenti au optat pentru ramanerea in UE, cifra in scadere cu 1%.

Dintre cele mai recente opt sondaje facute publice, unul arata egalitate, doua sugerau ca are avans campania pentru ramanere iar cinci aratau ca Brexitul are sanse mai mari.

“Au fost cateva sondaje la rand care au aratat o tendinta spre Brexit - se poate a fie in sfarsit ceva miscare in cursa”, a spus Anthony Wells, director pentru cercetare politica la YouGov.

Semnalul saptamanal al ICM si cel putin alte doua sondaje publicate in ultimele 24 de ore sugereaza ca o tranzitie catre Brexit a avut loc, a spus Martin Boon, director de cercetare la ICM Unlimited.

Lira sterlina a scazut sub 1,44 dolari. Moneda britanica a scazut 0,9% pana la 1,4371$, in conditiile in care se tranzactiona la 1,4441$ inainte de publicarea ultimului sondaj ICM.

Majoritatea britanicilor (51%) este favorabila iesirii din Uniune, pentru prima oara dupa o luna, arata o compilare a sondajelor existente realizata de site-ului WhatUKThinks si citata de AFP.

Cifra, care nu tine cont de indecisi, compileaza o serie de anchete de opinie realizate intre 27 mai si 5 iunie. Precedenta medie situa ambele tabere umar la umar, cu cate 50%.