Un francez care pregatea 15 atentate in Franta, inaintea si in timpul Euro 2016, a fost arestat in 21 mai in Ucraina, a anuntat luni, la Kiev, seful serviciilor interne ucrainene (SBU) Vasil Grytsak, citat de AFP.

Potrivit autoritatilor ucrainene, francezul era in posesia a 125 kilograme de de TNT si un arsenal de razboi.

"SBU a reusit sa impiedice 15 acte teroriste care erau planificate in Franta inaintea si in timpul campionatului european de fotbal", a spus Gritsak, care a adaugat ca francezul a clamat opozitia fata de "politica guvernului sau privind sosirea masiva de straini in Franta, propagarea islamului si mondializare".

"In urma unei capcane a serviciilor secrete, cetateanul francez a primit 5 pusti de asalt, peste 5.000 de gloante, doua lansatoare de rachete anti-tanc, 125 kg de TNT si 100 de detonatoare", a adaugat Grytsak.

SBU afirma ca francezul a venit in Ucraina in decembrie 2015 si, afirmand ca este voluntar, a intrat in contact cu unitatile militare din estul tarii, unde fortele ucrainene se lupta cu separatistii pro-rusi.

"A inceput sa se intereseze cum poate cumpara din Ucraina arme, explozibili si alte echipamente", a declarat Vasil Grytsak.

Acesta a precizat ca nu avea intentia sa anunte arestarea sa decat dupa campionatul european de fotbal, dar a fost nevoit dupa ce unele informatii au ajuns la presa.

O perchezitie a fost efectuata la domiciliul acestuia din Nant-le-Petit, un sat din Meuse (est) cu 80 de locuitori. "Nu a dezvaluit nimic special. Un tricou cu sigla unei grupari de extrema dreapta a fost confiscat", a declarat o sursa din politia franceza.

Primarul din Nant-le Petit, Dominique Pensalfini-Demorise, a creionat portretul unui "pusti foarte dragut cu vecinii sai, inteligent si simpatic, care era sa ajute oamenii".