Presedintele american, Barack Obama, a comutat vineri pedeapsa cu inchisoarea a 42 de persoane, cele mai multe condamnate in afaceri de droguri, punand astfel in practica apelurile sale la o reforma penala care sa ofere "a doua sansa", relateaza AFP, citata de Agerpres.

Detinutii beneficiari ai acestor comutari de pedepse sunt considerati ca nu reprezinta un pericol. In majoritate, sunt mici traficanti de droguri care au primit pedepse grele, in baza unui sistem penal extrem de represiv denuntat in prezent ca plin de excese.

Unii dintre acestia au fost condamnati pe viata. Aflati in diverse inchisori din tara, ei urmeaza sa fie eliberati intre 1 octombrie 2016 si 3 iunie 2018.

Aceste anunturi ridica la 348 numarul comutarilor de pedeapsa decise de Barack Obama, mai mult decat totalul comutarilor decise de sase predecesori ai sai, chiar daca voci din Statele Unite i-au cerut liderului de la Casa Alba sa de dovada de mai multa indrazneala in fata suprapopularii carcerale.

Actualul presedinte al SUA s-a declarat in favoarea alternativelor penale pentru micii infractori, constatand esecul unei politici judiciare care a facut din incarcerare temelia luptei impotriva criminalitatii.

In prezent, in Statele Unite se afla peste 2,2 milioane de persoane dupa gratii, printre care foarte multi bolnavi mintali si toxicomani proveniti frecvent din randul minoritatilor defavorizate. Acest sistem inregistreaza o rata a recidivei dramatica, mai scrie AFP.