Mii de cetateni ai Uniunii Europene cu resedinta in Regatul Unit, dar fara drept de vot la referendumul britanic asupra locului tarii in UE, au primit din greseala cartea de alegator, a anuntat vineri comisia electorala, potrivit AFP.

Comisia, un organism independent infiintat de parlament pentru a supraveghea finantarea campaniilor si desfasurarea votului, a informat ca a identificat pana in prezent 3.462 alegatori care au primit documentele pentru vot, in special prin corespondenta, in timp ce nu beneficiaza de acest drept. Aceasta a precizat ca niciunul din voturile respective nu va fi luat in calcul si ca greseala a fost cauzata de un program utilizat de unele autoritati locale din Anglia si Tara Galilor, potrivit Agerpres.

Alte sase autoritati locale sunt asteptate sa transmita concluziile lor, ceea ce inseamna ca numarul total al alegatorilor implicati ar putea fi mult mai mare, a precizat comisia.

"Furnizorul programului a rezolvat problema, prin urmare, daca vreun vot prin corespondenta a fost trimis de acesti alegatori, va fi anulat", a subliniat organismul

"Niciunul dintre acesti alegatori nu va aparea ca avand drept de vot pe listele electorale care vor fi utilizate in sectiile de votare", a adaugat acesta.

Pot vota cetatenii britanici, irlandezi si ai Commonwealthului, in varsta de peste 18 ani si cu domiciliul in Regatul Unit sau in Gibraltar.

Cetatenii irlandezi, ciprioti si maltezi sunt astfel singurii cetateni nebritanici din Uniunea Europeana avand dreptul de a se pronunta asupra viitorului Regatului Unit in cadrul UE.

De asemenea, pot vota britanicii care traiesc in strainatate, dar au locuit in Marea Britanie in ultimii 15 ani.